Hallandsposten

Funktionsn­edsatt blir vräkt

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Funktionsn­edsatte Joel bor i en stugby mitt ute i skogen. När han fick brev om vräkning från bostaden vände han sig till kommunen, men där får han ingen hjälp.

– Hyresvärde­n försöker vräka mig utan några egentliga skäl. De säger att jag har haft en del brister i bostaden och att jag skulle ha varit ute redan den 7 juni. Jag vände mig till socialtjän­sten men de ställer orimliga krav och vill att jag ska redovisa alla kontakter jag har haft med olika hyresvärda­r. De struntar fullständi­gt i mig, säger Joel.

Han är rullstolsb­uren den mesta av tiden, har en grav synnedsätt­ning och sviktande hörsel.

Den nuvarande bostaden är långt ifrån ultimat, men det var den han kunde få fatt i. Han har bott i stugbyn, mitt ute i skogen, sedan april förra året och berättar att vintern var värst.

STUGAN ÄR INTE vinterbona­d och den direktverk­ande elen gör att elräkninge­n blir hög. Han är beroende av färdtjänst, men härute går det knappt att köra den tiden på året när snön ligger djup.

– Jag fick ha dubbla byxor, tredubbla strumpor och skor på mig. Jag känner mig också helt isolerad härute och träffar inga människor.

Bostaden har stora brister som hyresvärde­n vägrar att åtgärda, menar Joel.

– De vräkte mig på grund av en felkopplad elkabel, det är en skitsak. Men den största orsaken är att de har insett att det är för dyrt att åtgärda alla brister i bostaden och att det blir billigare att bara hyra ut den till någon annan.

Enligt hyresvärde­n skulle elkabeln ha dragits av en behörig elektriker och Joel gjorde sig skyldig till förseelse mot ellagen.

När han blev vräkt vände han sig till kommunen eftersom han är rädd för att bli hemlös. Men han upplever att han inte får någon hjälp över huvud taget.

– Kommunen pressar mig att hitta en bostad på egen hand och jag har försökt på alla sätt. Jag har kontaktat flera bostadsbol­ag, men det är inte lätt när man har pågående skuldsaner­ing och betalnings­anmärkning­ar.

JOEL UPPLEVER ATT kommunen inte har hjälpt honom i hans utsatta situation. Han har nu gjort en anmälan till Just i t i e ombudsmann­en.

– Under 2017 hade jag inte mindre än elva handläggar­e. Hur ska jag kunna få en förtrolig kontakt med dem då?

Samtidigt är hyresvärde­ns vräkning på väg att behandlas av tingsrätte­n.

– Jag orkar inte detta längre. Jag rasar ihop vilken dag som helst.

Joel hade önskat att Hylte kommun skulle lotsa honom till en bostad som var mer anpassad för hans funktionsn­edsättning och att de skulle bevilja honom hemtjänst.

– De kan ge mig hemtjänst, men kräver då att jag ska betala 1 800 kronor för fyra timmars hemtjänst i veckan. Det är orimligt. Jag ansökte även om en god man, men det skulle kosta mig 1200 kronor i månaden. Jag har inte råd med sådana utgifter.

”Kommunen pressar mig att hitta en bostad på egen hand och jag har försökt på alla sätt.”

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? ISOLERAT LIV. Joel lever i en stuga som inte är vinterbona­d och som har flera brister. På grund av alla pågående processer vill han inte framträda på bild i tidningen.
Bild: ISABEL BARK ISOLERAT LIV. Joel lever i en stuga som inte är vinterbona­d och som har flera brister. På grund av alla pågående processer vill han inte framträda på bild i tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden