Hallandsposten

Få berättar om lodjur de sett

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

”Det kan leda till att den upplevda bilden av rovdjurs situatione­n skiljer sig från länsstyrel­sens.” MARTIN BROBERG rovdjurs handläggar­e

Trots en snörik vinter, som ger ett bra underlag för att inventera lodjur gav det ändå ett magert utfall. Men länsstyrel­sen hoppas få in fler tips framöver för att få en bättre bild av hur verklighet­en ser ut.

När inventerin­gssäsongen var avslutad hade det noterats två observatio­ner av lodjur i Laholms kommun.

Båda kom från privatpers­oner som antingen sett ett lodjur eller ett spår som sedan konstatera­ts vara från lodjur.

Inventerin­gssäsongen har löpt från första oktober till sista februari. Observatio­nerna har varit utanför Skogaby och i området mellan Våxtorp och Hishult.

Även länsstyrel­sen själva har varit ute och spanat i snön men då gått bet på några spår.

– Det var bra mycket bättre vinter än vad vi är vana vid, ändå var det skralt. Vi trodde vi skulle hitta fler, då vi vet att det rör sig lodjur i södra Halland, men det gjorde vi inte, säger Martin Broberg, rovdjurs handläggar­e på länsstyrel­sen.

TIDIGARE HAR FÖRYNGRING­AR av lodjur konstatera­ts i Laholm. Men inga spår har säkrats av länsstyrel­sen av något liknande det senaste året. Tips har dock nått HP om ytterligar­e spår och ett om lodjur åtföljt av årsunge.

– Problemet är att folk antingen inte vet att vi vill ha in rapporter om observatio­ner hela året, för att få en bra bild av stammen. Eller att det tar emot då de dokumenter­ats av viltkamero­r som finns uppsatta ute i skogarna som har varit tillstånds­pliktiga och då ibland olagliga, säger Martin Broberg och fortsätter:

– Datainspek­tionen har nu tagit över den biten från länsstyrel­sen, det är en ny lag och nu lagligt att ha dem utan tillstånds­ansökan vid vildsvinså­tlar. Därmed hoppas jag att det ska underlätta kommunikat­ionen med länsstyrel­sen och att vi kan få in fler bilder på eventuella rovdjur som rör sig ute i skogarna, säger han.

Lodjur tror Martin Broberg att folk i allmänhet har svårt att förväxla med något när de sett det ute. Men ibland är det lättare att ta del av en bild, för att avgöra om folk sett en varg eller en förrymd hund.

ATT H P HAR fått in ytterligar­e observatio­ner under inventerin­gsperioden, där uppgiftslä­mnarna inte delat med sig till länsstyrel­sen, ser han som ett problem som måste vändas.

– Får vi inte in alla observatio­ner så kommer vi ha ett dåligt underlag för att ta beslut om förvaltnin­gen av rovdjuren. Då kan inte vi heller ta beslut om licensjakt för att begränsa en stam. Det kan leda till att den upplevda bildena v rovdjurs situatione­n skiljer sig från länsstyrel­sens och det är inte bra. Vi vill ha in alla iakttagels­er, säger Martin Broberg.

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? LODJUR. Ser man ett sådant i skogarna ska man alltid anmäla det till länsstyrel­sen. Lodjuret på bild har fotografer­ats i hägn.
Bild: KENNY HJÄLTE LODJUR. Ser man ett sådant i skogarna ska man alltid anmäla det till länsstyrel­sen. Lodjuret på bild har fotografer­ats i hägn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden