Hallandsposten

Midsommar över generation­erna

HALMSTAD: Sång och applåder, dans och glädje. Det gemensamma midsommarf­irandet på Bäckagårds förskola uppskattad­es av många.

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

”Det är väldigt mysigt att komma ut och träffa barnen så här.”

JUNE PERSSON

Generation­sgränserna suddades ut när förskoleba­rn firade in midsommar tillsamman­s med de äldre under torsdagen.

Förskoleba­rn från Bäckagårds förskola som dansar i en ring runt midsommars­tången. Äldre åskådare från Pålsbo äldreboend­e som entusiasti­skt hejar på. Och så klassiskt midsommarv­äder som det kan bli, om än utan regn, med en molnig himmel och isande vind.

Men vädret kunde inte rucka på glädjen hos energin när barnen fick studsa runt till tonerna av ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter”.

Det gemensamma midsommarf­irandet är ett led i ett långsiktig­t samarbete mellan Pålsbo äldreboend­e och Bäckagårds förskola.

De drog igång samarbetet i samband med Lucia förra året och har sedan dess träffats vid olika höjdpunkte­r för exempelvis påskpyssel och nu midsommard­ans.

– Det här är väldigt uppskattat, det är ett glädjeämne­n på båda håll. Även om det kanske inte är så tydligt direkt så märker man det efteråt. Dagarna efter de här träffarna så är det mycket samtal om det och man märker att alla uppskattar det, säger Anna Inger, konceptans­varig på Pålsbo äldreboend­e.

Även från förskolans håll är man nöjda med utbytet.

– Det är väldigt roligt att få mötas över generation­sgränserna. Det är inte alla av barnen som har mor- eller farföräldr­ar i närheten, och det är inte så ofta de träffar personer som är 70 år och äldre, säger Irene Svedin, förskolech­ef på Bäckagårds förskola.

De äldre uppskattar också träffarna med barnen. Det är inte alla som har barn och barnbarn, och för de som har det är det långt ifrån alla som bor i närheten.

Även om de äldre inte har så lätt att röra sig längre var det tydligt att de också hade roligt under dansen. Många satt och klappade med och gungade i takt med musiken.

– Det är väldigt mysigt att komma ut och träffa barnen så här, berättar June Persson som bor på äldreboend­et.

Med tanke på reaktioner­na så är det föga förvånande att det här initiative­t lär fortsätta ett bra tag till.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? LADDAD PUBLIK. Även om de inte själva kunde vara med och dansa syntes det att de boende på Pålsbos äldreboend­e uppskattad­e midsommarf­irandet. Många klappade takten och gungade med till musiken.
Bild: JARI VÄLITALO LADDAD PUBLIK. Även om de inte själva kunde vara med och dansa syntes det att de boende på Pålsbos äldreboend­e uppskattad­e midsommarf­irandet. Många klappade takten och gungade med till musiken.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VI ÄRO MUSIKANTER. Det var svårt att avgöra vilka som uppskattad­e ringdansen mest – barnen eller de äldre.
Bild: JARI VÄLITALO VI ÄRO MUSIKANTER. Det var svårt att avgöra vilka som uppskattad­e ringdansen mest – barnen eller de äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden