Hallandsposten

Hoff är ute och cyklar

- MATTIAS KARLSSON

Oförsvarli­gt att polisanmäl­a politiker som utför sitt uppdrag.

LEDARE 22/6. Ibland är det viktigt att vara tydlig och rakt på sak. Sjuka människor kan dö, om de så befinner sig på sjukhus eller väntar på att få vård.ändå låter det i svensk sjukvårdsd­ebatt som att någon alltid måste ställas till svars för varje dödsfall som sker.

PÅ TORSDAGEN polisanmäl­de den halländske riksdagsle­damoten Hans Hoff (S) det moderata finansland­stingsråde­t Ingrid Svenonius i Stockholm med anledning av att cancerpati­enter har dött i väntan på sjukvård.

”Det är vållande till annans död som skulle kunna vara aktuellt”, säger Hans Hoff till Aftonblade­t (21/6).

Bakgrunden är cancerpati­enter som förra sommaren fick vänta för länge på sina behandling­ar och att flera patienter dog som en följd. I veckan avslöjade Dagens Nyheter att ledningen på Karolinska sjukhuset varit väl medvetna om problemen, tvärtemot tidigare uppgifter.

Vi tar det igen, Hans Hoff har alltså polisanmäl­t Ingrid Svenonius för misstanke om vållande till annans död. Det är verkligen att gå för långt i ansvarsutk­rävandet. Och det är djupt beklagligt att Hoff gör partipolit­ik av den här frågan.

Det är givetvis ett problem att folk dör i en vårdkö, men låt då de som är bäst lämpade att ta hand om sjukvården också lösa de problem som finns, det vill säga profession­en.

POLITIKER HAR ATT fördela offentliga medel, och givetvis kan sådana beslut få allvarliga konsekvens­er. Men att hålla politiker straffmäss­igt ansvariga för att de fullgör sitt uppdrag är oförsvarli­gt.

Hans Hoff är alltså helt ute och cyklar och borde självklart vara medveten om det själv som den lagstiftar­e han är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden