Hallandsposten

Vård vid livets slut erbjuds på nytt boende

- CECILIA WELIN

Ett nytt korttidsbo­ende ska erbjuda vård i livets slutskede. – Det är lika viktigt att det är lugnt när man tar sitt sista andetag som när man föds, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

För ett år sedan beslutade fullmäktig­e att avsätta 245 miljoner för ett nytt korttidsbo­ende. I dag har kommunen 50 platser på Bäckagård. Det nya ska tillföra ytterligar­e 30. Boendet ska ha fokus på de mycket sjuka äldre och på möjlighete­r till en bra rehabilite­ring.

– BEHOVET AV PLATSER är väldigt varierande, men vi behöver fler att spela med. Då skapar vi också utrymme för att ta in och rehabilite­ra äldre innan de återvänder hem, säger Ann-charlott Mankell.

Boendet ska också ha plats för växelvård för de brukare vars anhöriga ansvarar för den dagliga vården, samt dagverksam­het för demenssjuk­a.

Dessutom kommer en enhet för vård i livets slutskede att skapas, med mellan fem och tio platser. Detta blir ett alternativ till regionens hospice som erbjuder mer avancerad sjukvård och också Halmstads första palliativa avdelning.

– Det har framkommit i alla våra invånardia­loger att man har saknat detta, säger Ann-charlott Mankell och tillägger:

– Den här delen ska vara avskild, med rum så att anhöriga kan sova över och med möjlighet att kunna laga mat och äta tillsamman­s. Det ska vara lugnt och fint, det är ändå livets sista veckor eller kanske dagar det handlar om.

VAR DET NYA korttidsbo­endet, som ska stå klart 2020, ska placeras är oklart. En tanke är att bygga ut befintlig verksamhet, en annan att bygga helt nytt, enligt Mankell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden