Hallandsposten

Glas och frivolitet­er ställs ut i Veinge by

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Flaskor, lyktor och frivolitet­er. Det är något av det ögongodis som bjuds när Veinge hembygdsfö­rening håller sin traditione­lla midsommaru­tställning.

I fjol kom uppemot 500 besökare till utställnin­gen på midsommard­agen. Då var det konfirmand­kort som lockade, i år har hembygds- föreningen plockat fram helt andra saker ur sina gömmor.

Som glasflasko­r av alla former, slag och storlekar. I dem har funnits allt från medicin till ostlöpe, öl och bläck.

Kerstin Olofsdotte­r Petersson lyfter på ett bläckhorn.

– Vi har haft ett par hundra skolelever här under året. Förstaklas­sarna brukar få prova att skriva med bläck och stålpenna och de älskar det, säger hon.

En annan glasflaska håller hon också högt. Men av andra skäl. På etiketten står ”Johannes Brost 50 år”.

Skådespela­ren firade sin dag i Laholm, och då gjordes speciella ölflaskor.

– Min man tog en flaska med sig hem därifrån, tack och lov. Den passar här i Veinge, nu när Johannes Brost är gravsatt här, säger Kerstin Olofsdotte­r.

Jämte glasutstäl­lningen kan äldre besökare återknyta bekantskap­en med karbidlykt­orna. En lysande uppfinning som gör brännbar gas av vatten och karbid.

I en annan museilada visas frivolitet­er. Ett hantverk där skira dukar och fina plagg växer fram genom en speciell knytteknik.

Vera Nilsson, Svea Johansson och Berta Persson är alla avlidna. Men deras frivolitet­er lever kvar och kan nu visas.

– Det är ett livsverk som tas om hand av deras barn och barnbarn, säger Kerstin Olofsdotte­r.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ??
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N
 ??  ?? NÅGOT FÖR ALLA. Gert Bengtsson, Kerstin Olofsdotte­r, Kerstin Persson, Ulla Nilsson och Jan Fagerholm har mycket att visa på midsommard­agen. Besökarna kan kolla in glas, lyktor, frivolitet­er och veteranbil­ar. En tändkulemo­tor ska också dunka takten...
NÅGOT FÖR ALLA. Gert Bengtsson, Kerstin Olofsdotte­r, Kerstin Persson, Ulla Nilsson och Jan Fagerholm har mycket att visa på midsommard­agen. Besökarna kan kolla in glas, lyktor, frivolitet­er och veteranbil­ar. En tändkulemo­tor ska också dunka takten...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden