Hallandsposten

Polis hinner in JAKTEN PÅ ILLEGAL ARBETSKRAF­T GÅR TRÖGT TROTS LAGÄNDRING

SVERIGE:

-

Snart får polisen rätt att på egen hand gå in på arbetsplat­ser för att leta efter personer som befinner sig illegalt i landet. Men om det blir fler kontroller är oklart. I Stockholm ligger inspektion­erna just nu helt nere på grund av resursbris­t.

Gränspolis­en i region Stockholm är hårt ansträngd och i maj stoppades kontroller­na.

– Vi hade en Europol-insats i tre dagar där vi anträffade 17 personer som vistades i landet illegalt. Det stängde ner hela systemet hos oss, efter det har vi inte kunnat åka ut och göra några kontroller, säger Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolis­ens inre utlännings­kontroller i Stockholm.

– Ett tag hade vi fler än 100 frihetsber­övade att hantera, och kanske ett tjugotal handläggar­e, det blir för mycket, de går på knäna helt enkelt, säger han.

LÄGET ÄR INTE lika ansträngt i Göteborg och Malmö – men ingenstans bedömer man att lagändring­en kommer att ge några omedelbara resultat.

– Det kommer inte att vara någon större skillnad i antalet kontroller eftersom vi ju inte är fler efter första juli än vi är i dag. Vi får inte mer personal för det. Men däremot kommer det att bli enklare, det kommer att krävas mindre planering, säger Mikael Holmberg, biträdande chef på gränspolis­en i region Väst.

I dag krävs en konkret brottsmiss­tanke eller särskild anledning till kontroll. Med den nya lagen kan polisen göra stickprovs­inspektion­er.

–Lagen ger en bra möjlighet, men vi har egentligen samma resurser som tidigare så det är inte en jättestor förbättrin­g, säger Thommy Brännström, operativ chef på gränspolis­en i region Syd.

Att regeringen drivit igenom lagändring­en kan ses som en del

 ??  ?? NY LAG. Snart får polisen rätt att på egen hand gå in på arbetsplat­ser för att genomföra kontroller av dem som arbetar
NY LAG. Snart får polisen rätt att på egen hand gå in på arbetsplat­ser för att genomföra kontroller av dem som arbetar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden