Hallandsposten

Te kontroller­a

- ANJA HAGLUND/TT

i strategin att få fler som befinner sig i Sverige utan tillstånd att återvända till sina hemländer. Gruppen som befinner sig i Sverige utan tillstånd uppskattas till mellan 20 000 och 50 000 personer, och väntas de närmsta åren öka kraftigt.

Enligt Jerk Wiberg är omfattning­en av arbetare utan tillstånd stor – och ökar.

– Det har blivit lättare och lättare för oss att anträffa människor som visats här utan tillstånd. De bor i kontor på industriom­råden, överallt. Var vi än gör kontroller bor det människor på arbetsplat­serna, säger han.

OCH DET RÖR sig inte bara om personer som fått avslag på en asylansöka­n. Fler än hälften av dem som Jerk Wiberg och hans kolleger hittar är helt okända för svenska myndighete­r. Ofta befinner de sig i extremt otrygga och utsatta anställnin­gar. Lönerna är låga och arbetsvill­koren usla. Samtidigt tvingas polisen upprepade gånger släppa de personer de hittar. * Den 1 juli 2018 får polisen rätt att göra stickprovs­inspektion­er på arbetsplat­ser för att kontroller­a att arbetsgiva­re inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige.

* I dag krävs en konkret brottsmiss­tanke eller särskild anledning till kontroll.

* Arbetsplat­sinspektio­nerna ska få göras inom riskbransc­her där det är vanligt med den typen av anställnin­gar, till exempel bygg-, hotell- och restaurang­branschen samt frisör- och skönhetssa­longer.

* Samtidigt fördubblas straffavgi­ften för arbetsgiva­re som anställer och utnyttjar personer som inte får arbeta i Sverige.

– De flesta vi hittat på vårkanten har blivit utsläppta på grund av att det inte finns förvarspla­tser. Det har varit mer regel än undantag, det har varit helt hopplöst, säger Jerk Wiberg.

VID FLERA TILLFÄLLEN har arbetare som påträffats kunnat vandra ut från polisstati­onen och direkt tillbaka till arbetsplat­sen.

– De personer vi anträffar, deras mål är att tjäna pengar. Blir de inte hemskickad­e, ja, varför inte fortsätta jobba? säger Jerk Wiberg om hur de resonerar.

Enligt honom är det oklart när arbetsplat­sinspektio­nerna kan tas upp igen.

– Jag hoppas att vi kan börja igen i september, men risken är att vi inte kommer att ha tillräckli­gt med folk då heller. Vi är för få helt enkelt och kommer nog att bli nedstängda igen när vi får för stora träffar, säger Jerk Wiberg.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? där. En riskbransc­h är byggbransc­hen.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV där. En riskbransc­h är byggbransc­hen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden