Hallandsposten

EU jagar en lösning på migrations­kris

- MARIA DAVIDSSON/TT

På söndag hålls ett krismöte om migration med drygt tio Eu-länder i Bryssel. Fokus ligger på stärkt gränskontr­oll och att stoppa asylsökand­e från att röra sig mellan Eu-länder. Något som kan hjälpa Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel att avvärja en regeringsk­ris.

På torsdag och fredag nästa vecka möts EU:S 28 stats- och regeringsc­hefer för Eu-toppmöte i Bryssel. Utsikterna att de ska lyckas enas om en ny gemensam asylpoliti­k för EU ser dystra ut. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker har därför kallat till ett informellt toppmöte i helgen med länder som är ”intressera­de av att hitta europeiska lösningar inför kommande Europeiska råd”.

Fler och fler länder har anslutit sig, däribland Tyskland, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Spanien, Österrike, Nederlände­rna och Danmark. Sverige har ännu inte bestämt sig.

TYSKLANDS förbundska­nsler Angela Merkel har särskilt intresse av att minitoppmö­tet ger resultat. Hon har fått fram till den 1 juli att hitta en europeisk lösning på den fråga som hennes regeringsp­artner, bayerska CSU, höll på att stjälpa hela koalitions­samarbetet på tidigare i veckan. CSU kräver att asylsökand­e som redan registrera­ts i ett annat Eu-land ska direktavvi­sas vid den tyska gränsen.

Merkel vet att om Tyskland genomför detta på egen hand kan hon sätta i gång en dominoeffe­kt, där land efter land inför gränskontr­oller och stoppar asylsökand­e vid gränsen.

I det utkast till överenskom­melse som Juncker förberett inför söndag står att asylsökand­e inte har rätt att välja vilket land de vill söka asyl i. Flera av förslagen går ut på att ta bort incitament­en för att resa vidare till ett annat medlemslan­d. Till exempel att asylsökand­e då blir av med socialt stöd. Polis och transportb­olag ska även kontroller­a buss- och tågstation­er, liksom flygplatse­r.

Andra förslag handlar om stöd till länder i Nordafrika och att stärka EU:S kust- och gränsbevak­ning. Gränsstyrk­an föreslås gradvis skalas upp till 10 000 personer till 2020.

OM EU:S DUBLINREGL­ER hade fungerat skulle alla som kommer till EU söka asyl i det första Eu-land de kommer till och stanna kvar där tills ansökan behandlats klart. Men efter flyktingst­römmen 2015 fungerar inte systemet. Grekland och Italien, som oftast är det första ankomstlan­det, klarar inte av att ta emot så många människor. Många flyktingar fortsätter därför vidare norrut till andra Eu-länder.

Försöken att reformera Dublinregl­erna och tvinga alla Eu-länder att vara med och ta emot asylsökand­e har hittills misslyckat­s. Inte minst har den så kallade Visegradgr­uppen – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – hårdnackat gjort motstånd. Inget av dessa länder tänker delta i Junckers minitoppmö­te. I stället mötte de Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz i Budapest på torsdagen och kunde då konstatera att de alla fem vill stärka EU:S gränsskydd och förespråka­r asylcenter utanför EU, där man kan göra en första asylprövni­ng. Ett förslag som även kommer att diskuteras på Eu-toppmötet nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden