Hallandsposten

Migrantfam­ilj

USA: REPRESENTA­NTHUSET RÖSTAR OM FÖRSLAG TILL NY INVANDRING­SLAG

-

De över 2 300 barn från migrantfam­iljer som splittrats vid gränsen ska få återförena­s med sina föräldrar, sedan president Donald Trump tvingats ta flera steg i sin kovändning.

– Familjer kommer att få vara tillsamman­s, men gränsen kommer att vara lika tuff som tidigare, ropade Trump till sina anhängare på ett politiskt massmöte i Duluth i Minnesota.

Då hade han skrivit under en presidento­rder som säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns. Detta efter att bilder och ljudinspel­ningar av förtvivlad­e barn cirkulerat i meder och USA:S första dam, Trumps dotter och högt uppsatta republikan­er protestera­t.

– Ivanka känner starkt för det här. Min fru känner mycket starkt för detta. Jag känner väldigt starkt för detta, sade presidente­n vid underteckn­andet.

FAMILJESEP­ARATIONERN­A har varit en del av USA:S nya ”nolltolera­ns” vid gränsen som trädde i kraft i maj och som justitiemi­nister Jeff Sessions formulerat. Enligt den ska varenda människa som på olaglig väg försöker ta sig över gränsen gripas och åtalas. Men av naturliga skäl gäller det inte barn, så dessa har tagits omhand på anläggning­ar eller i familjer.

President Trumps beslut innebär inte ett slut på nolltolera­nsen, utan att familjer nu ska låsas in tillsamman­s. Därmed kan det krocka med andra regler kring fängslande av barn, något människorä­ttsoch medborgarr­ättsorgani­sationer

 ??  ?? SKA INTE SKILJAS ÅT. Familjer som tagit sig illegalt över gränsen till USA väntar i Mcallen i Texas
SKA INTE SKILJAS ÅT. Familjer som tagit sig illegalt över gränsen till USA väntar i Mcallen i Texas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden