Hallandsposten

Er återförena­s

- TT

i USA redan lovat ta strid emot. I dagsläget får familjer med minderårig­a inte hållas i fängsligt förvar i USA i mer än 20 dagar, skriver tidningen The New York Times.

I DE SNABBA vändningar­nas politik verkade först ingen ha svar på frågan om vad som händer med de över 2 300 barn som redan tagits från sina föräldrar, sedan nolltolera­nsen trädde i kraft i början av maj. Initialt hette det att de barnen inte skulle omfattas av den nya regeln.

Men på torsdagen kom alltså beskedet att Trump instruerat myndighete­rna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar.

Samtidigt besökte hans fru Melania Trump en internerin­gsanläggni­ng där barn hålls vid gränsen i Texas. Många tolkar det som ett sätt att försöka mildra den enorma nationella och internatio­nella kritikstor­men.

PARALLELLT HAR ledamöter i representa­nthuset förberett sig för att rösta om två förslag till ny invandring­slagstiftn­ing. Båda texterna innehåller finansieri­ng av Trumps omtvistade gränsmur mot Mexiko samt begränsnin­gar för anhöriginv­andringen. Det ena, mer moderata, stödjer också en mångårig väg till medborgars­kap för 1,8 miljoner unga papperslös­a så kallade dreamers.

Det finns uppgifter om att en skrivning som förbjuder splittring av gripna migrantfam­iljer ska införas i förslagen, men det är oklart om den kommer med.

Demokrater­na har med emfas motsatt sig båda förslagen och på torsdagen röstades – inte oväntat – ett förslag att drastiskt minska möjlighete­rna för immigrante­r att få visum till USA och att tillfällig­t skydda unga papperslös­a från att bli deporterad­e ned i representa­nthuset.

Därefter sköts planen att rösta om den andra lagstiftni­ngen upp till på fredag.

I SENATEN, DÄR Republikan­erna bara har en enda plats övertag och senatorern­a i allmänhet har signalerat att de vill ha en mindre omfattande lagstiftni­ng, väntar en ännu tuffare drabbning om representa­nthuset till slut skulle enas om ett lagstiftni­ngspaket kring migratione­n.

 ?? Bild: ERIC GAY/TT ??
Bild: ERIC GAY/TT
 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/TT ?? UNDERTECKN­AR. President Donald Trump har skrivit under en presidento­rder säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns.
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/TT UNDERTECKN­AR. President Donald Trump har skrivit under en presidento­rder säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden