Hallandsposten

På upptäcktsf­ärd i bildskö

RESOR: ETT BILLIGT TURISTMÅL MED VÄNLIG BEFOLKNING

-

– Varsågod, det blir två euro för ölen, säger servitrise­n.

Jag sitter på en uteserveri­ng på stranden i Budva, den mest kända kuststaden i Montenegro och förvånas av den fridfulla och familjära stämningen. Man undrar vart alla bilar har tagit vägen. De är i alla fall någon annanstans än här vid det klara vattnet i Budva.

STADENS STADSKÄRNA SER ut som om någon klippt ut en bit av Dubrovnik och låtit den flyta några mil söderut. Husen är byggda i liknande ljus kalksten och har snarlika röda tegelpanno­r. I bakgrunden tornar den montenegri­nska kusten upp sig – en mäktig vägg av branta kustberg.

Ett reservat av lugn och ro vid Adriatiska havets vackraste kust – så kan man beskriva den nya charterdes­tinationen Montenegro.

Efter den prisvärda ölen tar jag en promenad genom den muromgärda­de gamla stan i Budva och hittar så småningom fram till restaurant Citadela inne i den medeltida befästning­en Citadellet. Läget är oslagbart för en restaurang. Man kan äta direkt på borgmurarn­a och se ut över havet i solnedgång­en. I restaurang­en arbetar Mika Delibasic denna soliga eftermidda­g. Jag undrar vad Montenegro är för henne.

– Oj vilken fråga! För mig är Montenegro vild skönhet och trevliga människor, svarar hon.

MIKA BERÄTTAR ATT Citadela genom sitt läge och med två kyrkor intill är oerhört populärt för bröllopsfe­ster. Hon visar mig en film från ett bröllop, en synnerlige­n glad tillställn­ing. Här praktisera­s den lokala sedvänjan att bruden kastar sin blombukett bakom ryggen. Enligt traditione­n får den av hennes väninnor som fångar upp buketten gifta sig nästa gång. Fast de flesta tjejer på filmen tycks dock akta sig för blommorna när de kommer flygande.

– Nej, nuförtiden är det inte direkt något slagsmål om den buketten, säger Mika och skrattar.

Citadela gör lyxversion­er av montenegri­nsk mat. Jag frågar vilken hennes favoritmat är.

– Åh, det är en tallrik med det enkla och goda vi producerar här, som njeguski sir (lokal ost), masline (oliver), paradajz (körsbärsto­mater) och njeguski prsut (torkad skinka).

Hon tipsar om en bra avslutning på en måltid är Krempita, en kaloristin­n gräddbakel­se som bör intas i försiktiga mängder.

Runt Budva finns massor att uppleva. Bara ett par kilometer från Budvas stadskärna ligger den mytomspunn­a

Landet kliver fram som ett prisvänlig­t och charmigt chartermål i östra Medelhavet. Vattnet är kristallkl­art och kustlinjen är mäkta imponerand­e. Vid ett besök i staden Budva duggar sevärdhete­rna tätt.

stranden Jaz, där både Rolling Stones och Madonna har uppträtt i dess vackra omgivninga­r.

På en bergstopp högt över staden stoltserar nattklubbe­n Top Hill, ett av stadens populärast­e uteställen. Över 5 000 personer kan dansa där samtidigt till fantastisk­a utsikter när morgonen börjar gry över havet.

FRÅN STADEN GÅR det att skymta Sveti Stefan som är en liten ö ett par hundra meter ut i havet. Ön upptas helt av en by från 1400-talet. Sedan 1970-talet är hela byn omgjord till ett lyxhotell och kändisar som Elizabeth Taylor, Sophia Loren och Ingemar Stenmark har varit gäster.

Det går att besöka ön på guidade visningar, även om man inte är hotellgäst. Annars är omgivninga­r-

 ??  ?? PLOCKMAT. Favoritmat i Montenegro: Njeguski Sir (lokal ost), masline (oliver), paradajz (körsbärsto­mater) och njeguski prsut (torkad skinka).
PLOCKMAT. Favoritmat i Montenegro: Njeguski Sir (lokal ost), masline (oliver), paradajz (körsbärsto­mater) och njeguski prsut (torkad skinka).
 ??  ?? STORSLAGEN UTSIKT. Den mäktiga Kotorbukte­n sedd ovanifrån. Den världsarvs­listade staden Kotor har mängder av historiskt intressant byggnader.
STORSLAGEN UTSIKT. Den mäktiga Kotorbukte­n sedd ovanifrån. Den världsarvs­listade staden Kotor har mängder av historiskt intressant byggnader.
 ??  ?? VID VATTNET. Kväll på en restaurang i Kotor.
VID VATTNET. Kväll på en restaurang i Kotor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden