Hallandsposten

Na Montenegro

- ANDERS PIHL/TT

na på landsidan ljuvliga, med flera fina stränder i närheten, likt Milocer, ”Kungens strand”, i nästa vik.

Nästa dag gör jag en utflykt till Kotorbukte­n, den mest dramatiska delen av Montenegro­s vilda kust. Här går havet in genom en slingrande dalgång som ser ut som en norsk fjord placerad i Medelhavet. Det varma vattnet, palmerna vid stränderna och de ortodoxa kapellen längs bergsidorn­a är de mest uppenbara påminnelse­rna om att vi trots allt inte är i vårt grannland.

Längst in i fjorden finns världsarvs­taden Kotor som har en lång historia och fortfarand­e omsluts av en intakt stadsmur. Ovanför hustaken klättrar fler medeltida förvarsver­k uppför nästan lodräta bergsidor vilket får staden att likna en filmkuliss.

JAG FORTSÄTTER SEDAN till Perast, bara tio minuter från Kotor. Den lilla staden har mängder av kyrkor och renässansp­alats från den venetiansk­a tiden. Men framför allt fenomenala vyer ut mot sundet där Kotorfjord­ens yttre och inre del möts.

Utanför Perast ligger de två småöarna Sveti Djordje och Gospa od Škrpjela. De ger ett lätt overkligt intryck, då båda har varsin kyrka. Bara Sveti Djordje är en naturlig ö. Gospa od Škrpjela har skapats genom att människor i århundrade­n offrat stenar kring en liten klippa där en madonnabil­d fanns från början. Till slut uppstod tillräckli­gt med land för att bygga öns kyrka och ön blir fortfarand­e större för var dag.

JAG KÄNNER MIG nöjd med dagens utflykt. Hittills har jag rört mig bara ett par tre mil runt Budva och har ändå upplevt otroligt mycket. Montenegro tycks vara en av de där platserna där landskap, historia och atmosfär på något sätt komprimera­ts till en tätare form.

När jag till sist sliter mig från solnedgång­en och strandbare­rna i Kotor visar det sig att jag har missat sista bussen hem. Jag går in på busstation­ens bar och frågar om det finns några nattbussar. Det gör det inte. Men den unge barägaren erbjuder sig genast att skjutsa mig de två milen i sin bil.

– Jag har baren med min pappa, han kan ta hand om gästerna en stund, säger han.

I lugna Montenegro verkar inte bara den långsammar­e livsstilen komma från en annan tid, det verkar även människors hjälpsamhe­t göra. Reguljärfl­yg med Norwegian och partners. Prisexempe­l Stockholm–tivat 3 070 kronor. Charter med Ving, TUI, Apollo och Solresor. Prisexempe­l: 5 085 kronor en vecka per person med Ving, del i dubbelrum. * Klimatpåve­rkan Exempel på genomsnitt- ligt koldioxidu­tsläpp inklusive höghöjdsef­fekt med flyg: Med en mellanland­ning Stockholm– Budva via Wien 921 kg/person, från Köpenhamn 750 kg/person,

 ?? Bild: ANDERS PIHL ??
Bild: ANDERS PIHL
 ??  ?? TRIVSAMT. Budva är den populärast­e badorten i Montenegro.
TRIVSAMT. Budva är den populärast­e badorten i Montenegro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden