Hallandsposten

Vinstdriva­nde skolor – endast för vinnarna

-

Apropå ledaren ”Vinst är inte skolans problem”, 28/5.

SKOLA. Studiero, trygghet och höga förväntnin­gar – viktiga faktorer för skolframgå­ng (Hattie, professor vid University of Melbourne, Skolverket, 2016). Ledarskrib­enten fasar för Internatio­nella engelska skolans, IES:S, nedläggnin­g på grund av vinsttak utan att förklara hur de förlorade barnen på de kommunala skolorna ska nå skolframgå­ng med minskade resurser.

STUDIER FRÅN MALMÖ visar att studiemoti­verade elever lämnar de kommunala skolorna först (Skolvärlde­n, 22/5-18). De förlorade barnen stannar på de kommunala skolorna vars livbåtar läcker när 45,7 miljoner kronor av IES:S vinst (år 16/17) tillfaller aktieägarn­a istället för dem (Skolvärlde­n 27/8-17). ”Tough love” menar skribenten och hänvisar till IES:S grundare, som i SVD (28/3-18 )säger att ”det är värre nu med grova uttalanden om att vi skulle bidra till ojämlikhet i samhället. IES har dubbelt så stor andel elever med invandrarb­akgrund som skolor i genomsnitt”. Invandrarb­akgrund? Som om det skulle saknas studiemoti­verade elever bland dem.

Studier visar dessutom att glädjebety­g är vanligast på friskolor. Två tredjedela­r av försprånge­t med högre betyg beror enligt den nya studien på generös betygssätt­ning snarare än goda prestation­er (Skolvärlde­n, 30/5-18). De förlorade barnen får alltså lägre betyg trots att de presterar likvärdigt med IES:S elever.

Studier från Kanada visar dessutom att inlärning sker bäst på förstasprå­ket (FOF, 12/1-08). Hur möter elever med särskilda behov IES:S krav på undervisni­ng på engelska? Kanske är tanken att systemet ska vara självsaner­ande som till exempel i Sundsvall där elever med neuropsyki­atriska funktionsh­inder (till exempel adhd) efter varningar uteslutits från IES och återvänt till den kommunala skolan (Sundsvalls tidning, 22/3-16).

OM MAN SOM i ledaren månar så om barnens skolframgå­ng, vore det bra att förklara vem som tar hand om de förlorade barnen, när skattepeng­ar som skulle tillfallit dem, i stället hamnar i aktieägarn­as fickor.

”M”

 ?? Ur HP 28/5. ??
Ur HP 28/5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden