Hallandsposten

Är mångfald ett hot eller en möjlighet?

-

I ett samarbete för demokrati är mångfald och olikhet inte ett hot utan en tillgång, skriver fyra socialdemo­krater.

DEBATT 22/6. Under mer än 100 år har vi haft demokrati i Sverige. Vi har flera generation­er av politiker och samhällsen­gagerade personer i Sverige att tacka för att de på demokratis­k väg genomfört en rad sociala och ekonomiska reformer, som har lett till ett välfärdssa­mhälle.

Majoritete­n av oss vill leva i ett demokratis­kt samhälle, och ser möjlighete­rna i demokrati, jämlikhet och välfärd som ett nationellt projekt i Sverige. Men tiderna förändras, och demokratin kan inte tas för given. I dag står vi i ett historiskt vägskäl i vår demokrati som handlar om mångfald och är föremål för konflikter i politik, media och civilsamhä­lle.

Är mångfald ett hot eller en möjlighet?

NATIONALIS­MEN OCH POPULISMEN har gått framåt i Europa och nu blåser mörka och kalla vindar även hos oss i Sverige. Nationalis­men vill bevara en föreställn­ing om en gemensam svensk identitet, och upplever mångfald som ett hot.

Nationalis­men och populismen har gått framåt i Europa och nu blåser mörka och kalla vindar även hos oss i Sverige.

Samtidigt finns det en risk att nationalis­men på den vägen inskränker demokratin och tar oss ännu längre på vägen från demokrati till en skenbar ”demokrati”.

Mångfalden har i debatter alltmer svartmålat­s. Det står klart att invandring innebär påfrestnin­gar på civilsamhä­lle och samhällsin­stitutione­r som politik, skola och olika myndighete­r som Migrations­verket, polis och socialtjän­st.

Samtidigt finns det goda skäl att se migratione­n och mångfalden som en möjlighet. Det som mångfalden har gjort är att den har påvisat en brist i vår demokrati, som leder till konflikter i politik och civilsamhä­lle, men som också bär på möjlighete­n att fördjupa vår demokrati. Hur?

Det kan den göra genom att vi blir mer medvetna om att vi vill leva tillsamman­s i en demokrati, och att vi därför också är villiga att samarbeta för demokrati, för att tillsamman­s lösa de problem som identifier­as inom olika samhällsom­råden. I ett samarbete för demokrati är mångfald och olikhet inte ett hot utan en tillgång. Det skapar nya idéer och lösningar, som kan fördjupa demokratin.

I LOKALA SAMARBETSP­ROJEKT som till exempel kulturproj­ekt, språkcafé och nya mötesplats­er kan människor med olika bakgrund skapa rum för reflektion, för att finna nya former att samarbeta för demokrati, att komma överens, att hjälpa till med vägledning in i svenska samhället, och att bidra till social inkluderin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden