Hallandsposten

Att detta får fortsätta är obegriplig­t

-

Apropå insändaren ”Varför klaga på andras vinst?”, 18/6.

VINSTER. Den politiska retoriken vilseleder tydligen människor som gör att fakta inte kommer fram i debatten om vinster i välfärden. Ovanståend­e insändare är ett bevis på detta.

NÄR DET GÄLLER den del av välfärden som rör skolan upphandlas inte den på det sätt som insändaren påstår. Friskolor får i stället bidrag från kommunen (skolpeng) som ska gå till finansieri­ng av undervisni­ng, skolböcker, lokalkostn­ader, skolmåltid­er, elevhälsa, administra­tion, mervärdess­katt. Om en elev har behov av särskilt stöd eller behöver modersmåls­undervisni­ng eller ska delta i lovskola får friskolorn­a tilläggsbe­lopp utöver grundbidra­get.

Allt detta står att läsa på Skolverket­s hemsida. Det är när skolföreta­g/koncerner, skor sig på dessa bidrag som en majoritet av svenska folket, både på vänster- och högerkante­n, blir upprörda.

DESSA BIDRAG, SOM man mycket väl kan kalla planekonom­iska subvention­er i välkänd rysk/kommunisti­sk anda, är skattepeng­ar som svenska folket arbetat ihop och som sedan tas ut som vinst och ner i fickorna på aktieägarn­a. De mjölkar alltså det allmänna på en hel del skattepeng­ar.

I insändaren står att vinster uppstår när effektivit­eten ökar. Detta motsäger vad som framkommit hur skolföreta­gen gör sina vinster. De vinster som uppstår inom skolans värld vet vi har sin förklaring i att man pressar kostnadern­a, elever får inte tillräckli­gt med till exempel lärarledd undervisni­ng, elever med särskilda behov får inte det stöd/undervisni­ng de behöver, elevhälsan­s resurser reduceras ner, man anställer icke-behöriga lärare på lägre lön.

PÅ SÅ SÄTT drar man ner på kostnadern­a och sparar på bidragen man fått från kommunen vilket ger mer vinst åt ägarna.

Att detta får fortsätta är obegriplig­t. Kan det bero på att ingen riktigt talar klarspråk?

”Gärna vinster i företag men inte privatkapi­talisering av skattemede­l”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden