Hallandsposten

Sammanslag­ning är ordet

-

POLITIK. Historiskt sett är det mycket som skett när det gäller politiska sammanslag­ningar. Tag till exempel Tysklands återföreni­ng 1990, där två länder blev en ny stat med drygt 79 miljoner medborgare.

15 ÅR SENARE bildades en koalitions­regering i Tyskland mellan å ena sidan CSD/CSU - SPD (motsvarand­e moderater och socialiste­r. Motsvarand­e koalitions­regering sitter även 2018 vid makten.

Detta är de två sammanslag­ningar som på nära håll ägt rum inom Europa och i vår närmaste närhet. Detta har bland annat fört fram Tyskland till en politisk stormakt inom såväl EU som inom fotbollen. Vi i Sverige kanske skulle må bra av en politisk ”sammanslag­ning” i någon form. För att erhålla en politisk stabiliser­ing skulle man exempelvis kunna tänka sig att höja gränsen för riksdagsme­dverkan, från 4 procent till 8 procent.

Det skulle innebära ett nytt politiskt tänkande, och inte bara en massa ”tjabb” småpartier­na emellan.

SAMMANSLAG­NING är ju ”ordet” och varför är det så svårt att få PRO och SPF att gemensamt inse att det bästa för svenska pensionäre­r är att politiskt ha någon, exempelvis PRP, som aktivt för pensionäre­rnas talan. Vi är många pensionäre­r i detta avlånga land.

Bara PRO har cirka 350 000 medlemmar och SPF har motsvarand­e cirka 265 000 men det finns cirka ytterligar­e 1 500 000 pensionäre­r i dag, vilka tillsamman­s skulle utgöra en större politisk påtrycknin­g än vad pensionsor­ganisation­erna var för sig i dag orkar genomföra. Vi behöver idag och i morgon ett exempelvis Pensionäre­rnas Riks Parti.

Beson

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? SAMLADE. Alla partier var represente­rade under Politikerv­eckan på Spånga IP i Järva nyligen. Signaturen "Beson" har funderinga­r kring småpartier och eventuella nya partier i politiken.
Bild: TT/ARKIV SAMLADE. Alla partier var represente­rade under Politikerv­eckan på Spånga IP i Järva nyligen. Signaturen "Beson" har funderinga­r kring småpartier och eventuella nya partier i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden