Hallandsposten

Mr Showbiz är gärna doldis

JUBILAREN: HANS MARKLUND BÖRJADE I BRANSCHEN SOM 18-ÅRING

- MALIN EIJDE/TT

På sin hemsida heter han ”Mr Showbiz”. Det är ett namn som förpliktar, men efter drygt 40 år i branschen kan han bära titeln med högt huvud. Hans Marklund gjorde sitt första jobb som koreografi­assistent redan som 18-åring, till showen ”Lill-babs på Berns”. Redan där och då var yrkesvalet klart, och han har aldrig funderat i andra banor.

Men egentligen började det tidigare än så.

–När jag var sju år gick jag på teater med skolklasse­n hemma i Umeå och såg ”Stormen” av William Shakespear­e, med Umeå Shakespear­esällskap. Jag hade aldrig varit på teater i hela mitt liv, och det var som om en dörr öppnades till en värld jag inte trodde fanns.

HANS KLEV IN och blev kvar, i världen som han beskriver som en spännande, rolig och fantasiful­l upptäcktsf­ärd utan slut. Han växte upp i en kreativ familj med stark sammanhåll­ning. Pappa var designer, konstnär och inrednings­arkitekt, mamma var mellanstad­ielärare och hade dessförinn­an sysslat med revyer och jazzmusik. Hans två äldre systrar var också konstnärli­gt lagda.

–Det var en väldigt lycklig och galen barndom. Jag var omgiven av musik och färg och konst, allt på en gång. Pappa designade möbler, så ibland när man kom hem så kände man inte igen sig, för då hade han bytt ut all inredning hemma i villan.

EFTER ATT HA hållit på med dans och teater på hobbynivå hemma i Umeå kom han som 16-åring in på Balettakad­emin i Stockholm. Där fortsatte han som dansare ett antal år, samtidigt som han startade dragshowsä­llskapet Surprise Sisters. Att han fick chansen att koreografe­ra Lill-babs så tidigt var mest en slump, men en lycklig sådan.

– På så sätt kom jag fram mycket snabbare i branschen.

Hans Marklund insåg tidigt att det inte var på utan bakom scenen som han kom bäst till sin rätt. Under åren har han jobbat med många av de stora svenska namnen som Lena Philipsson, Magnus Uggla, Björn Skifs och Peter Jöback. Han har gjort shower på Hamburger Börs sedan 1990-talet och drog igång humorshowe­n R.E.A med Alan Evans och Calle Norlén.

Han har genom åren också varit mannen man kallar in till de stora tv-evenemange­n, vare sig det är Kungens 50-årsjubileu­m eller Melodifest­ivalen.

–Man blir lite psykolog, man lär sig hur man ska ta artister och skådespela­re. Men jag befinner mig också i en privilegie­rad position, för jag ska lära dem något, jag ska ta hand om dem och se till så att de blir bra.

HAN BESKRIVER SIG lite som en pappafigur under arbetet med en show – även när han jobbar med auktoritet­er som Jan Malmsjö.

– Sedan vänder det, när föreställn­ingen rullar så byts positioner­na igen, då blir han den store och jag den lille. För då är verket klart, man har puttat honom över kanten.

Hans Marklund är helt nöjd med att stå i bakgrunden och har inget behov av att synas. Han gillar sammanhang där han får lära sig något nytt, och samarbeta med duktigt branschfol­k. Även om han arbetar enormt mycket, så har han svårt att se det som ett jobb.

– Det är inte så att jag håller på 9 till 5, utan det pågår hela tiden. Det är bara så roligt och jag tänker alltid på saker som är kul och som jag kan använda.

Han har svårt att göra saker halvdant, vare sig det gäller matlagning eller showmakand­e. Men han är nöjd med att vara en doldis bakom scenen, regissören och koreografe­n Hans Marklund.

* Fyller: 60 år den 25 juni 2018. * Gör: Regissör och koreograf som jobbar med show, dans, teater och musikal. Konstnärli­g ledare för Musikallin­jen på Base 23 – Dance Academy. * Aktuell: Med musikalen ”Stoppa världen – jag vill stiga av” på Parkteater­n i Stockholm, Peter Jöbacks show ”Med hjärtat som insats” på Cirkus, trollkarla­rna Brynolf & Ljungs kommande show ”Cirkeln”. * Bor: Stockholm city. * Familj: Sambo. * Så firar jag födelsedag­en: ”Med familj och lite vänner på själva dagen, och sedan kanske med en större fest i höst.”

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? FYLLER JÄMNT. ”Mr Showbiz”, regissören och koreografe­n Hans Marklund, fyller 60 år.
Bild: MAJA SUSLIN/TT FYLLER JÄMNT. ”Mr Showbiz”, regissören och koreografe­n Hans Marklund, fyller 60 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden