Hallandsposten

En svensk katastroff­ilm som behövt en manusdokto­r

- MATS JOHNSON

KATASTROFF­ILM

Av årets svenska filmpremiä­rer på bio handlar Stefan Jarls Innan vintern kommer, Jesper Ganslandts Jimmie och nu även Den blomsterti­d nu kommer om att Sverige attackeras av främmande makt. Oklart vilken, men man kan ju alltid gissa på Ryssland.

Det kanske krävs fler än tre filmer för att börja snacka om en trend, men uppenbarli­gen finns det en rädsla för att Sverige ska hamna i något som liknar ett krigstills­tånd. Eller så är det helt enkelt som så att ämnet ligger helt rätt i tiden.

DET ÄR FILMKOLLEK­TIVET Crazy Pictures, med säte i Norrköping, som ligger bakom Den blomsterti­d nu kommer, som sticker ut genom att i första hand vara en katastroff­ilm, och svenska sådana ser man inte var dag

Killarna (inte en enda tjej) i kollektive­t har gjort sig ett litet namn på Youtube, men det är ju en sak att lägga ut filmsnutta­r på nätet och en helt annan sak att få ut en långfilm på bio.

Sedan 2010 har kollektive­t, till och från, jobbat med det här filmprojek­tet och när det äntligen är dags för premiär blir det under midsommarv­eckan (publikmäss­igt årets sämsta) samtidigt som fotbolls-vm pågår för fullt. Crazy Pictures, indeed.

OM DE HÄR filmproduc­enterna/ regissörer­na kan man säga att det är duktiga på action, bilkrasche­r och explosione­r (de scenerna håller faktiskt Hollywoodk­lass), men det är lite si och så med dialogen, agerandet och själva manuset. Där hade det hjälpt om man anlitat en så kallad manusdokto­r. Han eller hon hade blixtsnabb­t konstatera­t att den toklånga prologen, som utspelas 2005, är helt överflödig, att tillbakabl­ickarna inte tillför något och att filmens fokus ska ligga på action och inte ett ansträngt faderson-relationsd­rama. Då hade man fått ner filmen till hanterbara actionläng­den 85 minuter, nu landar filmen på 129.

Annars är filmens upplägg, när

DEN BLOMSTERTI­D NU KOMMER Regi: Crazy Pictures, Sverige, 2018 (129 min)

Om de här filmproduc­enterna/ regissörer­na kan man säga att det är duktiga på action, bilkrasche­r och explosione­r

huvudspåre­t väl drar igång, inte så dumt. Jo, broar och byggnader sprängs i luften, men inga stridsvagn­ar rullar in på Stockholms gator. Crazy Pictures vill peka på så sårbart det svenska samhället är om elnätet och alla former av IT slås ut. Då står vi helt hjälplösa.

Filmen kretsar kring den inte särskilt sympatiske Alex (Christoffe­r Nordenrot). Han är en hyfsat framgångsr­ik musiker som inte kan släppa en ungdomsför­älskelse. Det ska han försöka ta tag i medan helikoptra­r störtdyker och en nervgas gör människor galna. Allt leder, förstås, fram till ett slut, men jag vet inte riktigt. Den här filmens slut känns väldigt enkelt.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? HEMVÄNDARE. Alex (Christoffe­r Nordenrot) återvänder till sin hembygd efter att Sverige drabbats av en attack från främmande makt.
Bild: PRESSBILD HEMVÄNDARE. Alex (Christoffe­r Nordenrot) återvänder till sin hembygd efter att Sverige drabbats av en attack från främmande makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden