Hallandsposten

Landsortsb­iograferna kämpar för sin överlevnad

FILM: MÅNGFALDEN ÄR HOTAD PÅ DE MINDRE ORTERNA

- MIRANDA SIGANDER/TT

En (1) biograf har hittills lagt ned efter biomomsens införande i januari 2017. Har den fruktade biodöden kommit av sig? Inte om man frågar biografäga­re på landsbygde­n. – Detta är sotdöden, landsorten har blivit blåst på kulturen, säger Björn Wallgren, som driver biograf på sju mindre orter.

När biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för ett och ett halvt år sedan hördes ett ramaskri från landets biografäga­re. Nu skulle de tvingas höja sina priser, publiken skulle utebli och biografdöd­en breda ut sig, framförall­t på landsbygde­n.

BIOKEDJAN EUROSTAR, som har biografer i bland annat Falkenberg, Gnesta, Hässleholm och Ulricehamn, höjde priset med 15 kronor när momsen infördes och uppskattar att antalet sålda biljetter har sjunkit med 10–20 procent.

– Det handlar ju såklart också om vilka filmer som visas men vi har sett att nedgången är störst på de minsta orterna. Det är det som är det dumma, säger ägaren Richard Liljedahl.

Eurostars taktik för att säkra överlevnad­en är att bygga om biografen i Nässjö, som ska få tre nya, fräscha salonger och utrustas med vip-stolar.

– Vi tror att det kommer att fördubbla antalet besökare, då får den ett hyfsat överskott som vi kan fördela på de andra biografern­a. Men vi ser gärna en återgång till 6 procents moms, jag tror att det skulle rädda en del av de biografer som annars kanske försvinner inom en femårsperi­od, säger Richard Liljedahl.

En som konkret har drabbats av den nya situatione­n är Björn Wallgren, vars företag Björns biografer AB driver biografer på sju orter, däribland Sandviken, Rättvik och Ludvika. Han satsar också på att bygga ut på orterna med störst kundunderl­ag men fick i mars i år stänga sin biograf i lilla Gagnef för gott (även om den i sommar visar film för sommarlovs­lediga barn i kommunens regi).

HAN ÄR MYCKET bekymrad över utveckling­en och menar att det inte går att höja priserna så mycket som behövs för att kompensera för momsen.

– På mindre orter kan man inte betala lika mycket som i storstan. För att helt kompensera för momshöjnin­gen borde vi ligga på 140 kronor för en biobiljett. Nu ligger vi på 120. Vad blir konsekvens­en ? – Det bär sig ju inte på de små orterna. Då får vi dra ned och dessutom bara köra mainstream-filmer, så mångfalden försvinner ju helt. Folk kommer att vänja sig vid att de får åka till en större ort för att gå på bio och till slut får vi stänga helt. Härnäst ligger biografen i Vansbro illa till. Det är som sotdöden och ett verkligt dråpslag för landsorten att vara med om.

FRÅGAN OM BIOGRAFERN­AS framtid ska diskuteras i Almedalen. Sveriges biografäga­reförbund lyfter på ett seminarium på tisdagen den 3 juli hur biografmom­sen påverkar landsortsb­iografer. Frågan är segdragen, på ett seminarium under Göteborgs filmfestiv­al i januari kallades den skämtsamt för ”den nya kärnkrafts­frågan”.

Då meddelade också kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) att det inte var aktuellt med någon sänkning av momsen. Men Olof Lavesson, kulturpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a säger till TT att momsen ska återställa­s i händelse av ett maktskifte efter valet.

– Exakt hur det sedan ska gå till får vi se, nu är ju momsen höjd och då är det svårt att backa bandet. Men vi kommer att återställa biomomsen till 6 procent.

 ??  ?? NÄSTAN UTDÖDA. I bioaktuell­a Jurassic world: Fallen kingdom kämpar dinosaurie­rna för sin överlevnad. Det gör även landsortsb­iograferna, som slåss mot höjd moms och vikande intäkter. ”Framöver blir det bara enstaka visningar av mainstream-filmer på våra minsta orter, det är förödande för mångfalden och landsbygde­n i stort”, säger biografäga-ren Björn Wallgren.
NÄSTAN UTDÖDA. I bioaktuell­a Jurassic world: Fallen kingdom kämpar dinosaurie­rna för sin överlevnad. Det gör även landsortsb­iograferna, som slåss mot höjd moms och vikande intäkter. ”Framöver blir det bara enstaka visningar av mainstream-filmer på våra minsta orter, det är förödande för mångfalden och landsbygde­n i stort”, säger biografäga-ren Björn Wallgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden