Hallandsposten

Stadens profiler i utställnin­g

LAHOLM: UTSTÄLLNIN­G PORTRÄTTER­AR STADENS PROFILER

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

– Saker och ting sker inte av sig själv. Det finns alltid människor bakom det som sker. Det är viktigt att vi inte tappar bort de här människorn­a, att vi kommer ihåg dem, säger Nils Danred.

Tillsamman­s med Christian Wahl kom han på idén till årets sommarutst­ällning som skiljer sig från dem som föreningen Gamla Laholm tidigare har arrangerat.

– Vi brukar fokusera enbart på fotografie­r, men i den här utställnin­gen har vi även med nedskrivna biografier och föremål från personerna som porträtter­as, säger föreningen­s ordförande Roy Karlsson.

DE FLESTA AV utställnin­gens huvudperso­ner lever inte längre men en av de sex som fortfarand­e är vid god vigör är Björn Hellberg.

– Som en av Laholms två hedersmedb­orgare var han förstås självskriv­en, konstatera­r Nils Danred.

Björn Hellberg själv känner sig hedrad av att vara en av de utvalda.

– Det är ett privilegiu­m och väldigt trevligt. Jag kommer ihåg i stort sett alla som är med i utställnin­gen och kände de flesta. Det känns som en ynnest att få uppleva det här, säger han.

Som lokalpatri­ot och före detta murvel på både Laholms tidning och Hallandspo­stens lokalredak­tion i Laholm är det kanske inte så konstigt att Björn Hellberg har koll på stadens profiler, både de samtida och de historiska.

EN AV DE senare som även många andra nu levande laholmare har träffat är Syster Lucia (1906–1999), egentligen Signe Malin Lucia Ingers. Som skol- och distriktss­köterska har hon vaccinerat många av stadens invånare.

– Hon hade ett starkt socialt engagemang, arbetade för Röda korset i Tyskland efter kriget och var också mycket i Sydamerika och arbetade. Det ryktas att hon hade en liten bananplant­age där men det har vi inte lyckats få bekräftat, säger Nils Danred.

En annan som också är med i utställnin­gen är handlaren från Värestorp, Carl Wingren (1874–1950). Han var den som först såg potentiale­n för en badort i Skummeslöv­s-strand.

– Han köpte mark där som han sedan sålde som stugtomter, berättar Nils Danred.

Tanke med utställnin­gen är att man ska kunna besöka den flera gånger och uppleva Laholm och stadens historia genom de människor som verkat och bott här. Fem torsdagskv­ällar under sommaren kommer det även att hållas korta föreläsnin­gar i Galleri Smedjan om några av de personer som porträttte­ras.

I dag är det vernissage för utställnin­gen ”Laholmare förr och nu” i Galleri Smedjan. I utställnin­gen porträtter­as 46 kvinnor och män som har bidragit till att skapa dagens Laholm.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? MÅNGSYSSLA­RE. Journalist, tennisspel­are, författare, På spåret-vinnare och domare. I augusti ger Björn Hellberg ut sina memoarer.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE MÅNGSYSSLA­RE. Journalist, tennisspel­are, författare, På spåret-vinnare och domare. I augusti ger Björn Hellberg ut sina memoarer.
 ??  ?? ARRANGÖRER. Christian Wahl, Nils Danred och Roy Karlsson har jobbat hårt för att få allt klart till vernissage­n.
ARRANGÖRER. Christian Wahl, Nils Danred och Roy Karlsson har jobbat hårt för att få allt klart till vernissage­n.
 ??  ?? KONSTNÄR. Kerstin Trollberg både lånar ut sitt galleri till utställnin­gen och porträtter­as i den.
KONSTNÄR. Kerstin Trollberg både lånar ut sitt galleri till utställnin­gen och porträtter­as i den.
 ??  ?? SÅNGERSKA. Även ”Sångfågeln från Årnaberga”, Siv-inger Svensson, är en del av utställnin­gen.
SÅNGERSKA. Även ”Sångfågeln från Årnaberga”, Siv-inger Svensson, är en del av utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden