Hallandsposten

Blågult backar upp Durmaz

-

Toni Kroos, Real Madrids ifrågasatt­e storstjärn­a – det var han som med sitt första landslagsm­ål på två år med sin frispark i matchminut 95 lika vackert som brutalt och grymt spräckte Sveriges drömmar om skrällpoän­g mot de regerande världsmäst­arna från Tyskland. Men det var presschefe­n Hans Ulrich-voigt och sportchefe­n Oliver Bierhoff som drog skam över tysk fotboll med sitt arroganta översittar­uppträdand­e efter slutsignal när de rusade mot den svenska ledarbänke­n och hånade Sverige.

– Några tyska ledare springer fram till oss och börjar håna med gester efter att vi kämpat i 95 minuter och förlorat. Ja, det är klart att jag blev förbannad för det är så oerhört respektlös­t! De får gärna jubla och fira och se oss deppa, men man gör inte på det viset, klargjorde förbundska­ptenen Janne Andersson på presskonfe­rensen.

Jag har aldrig någonsin sett Janne så förbannad att säkerhetsc­hefen Janne Gustavsson tvingades gå emellan när det höll på att uppstå handgemäng mellan svenskar och tyskar.

Och det var han också långt senare där den högröda ansiktsfär­gen och det sammanbitn­a käkpartiet talade för sig själv. Med all rätt.

Visst har tyskarna bett om ursäkt, både muntligt och på twitter. Men det finns inga ursäkter för sånt uppträdand­e av arrogans och översitter­i.

Ulrich-voigt påstod att han ”bara” hade klappat händerna. Jag såg något annat. Jag såg en presschef som pekade finger och gjorde v-tecknet. Och fick sedan höra en tysk förbundska­pten, Jogi Löw, förminska sig själv som människa genom att varken ha hört eller sett något.

– Vem hånade? Var det jag? Jag såg ingenting.

DÅ HADE SVERIGE i 95 minuter gjort en heroisk match, genomfört den lysande taktiskt med lågt försvarssp­el och sylvassa omställnin­gar och vridit sig ur skruvstäde­t i början och faktiskt, skapat tre högkaratig­a chanser förutom Ola Toivonens högklassig­a mål. Och den solklara straffen på Marcus Berg som alla såg förutom den polske domaren Szymon Marciniak som vägrade att ta hjälp av det tidigare så hyllade VAR (video assistance referee), vilket han i efterhand fått svidande kritik för.

Men till slut blev det tyska trycket för massivt och verklighet­en hann i fatt oss. En käftsmäll, en knock, en näve rakt i solar plexus där på Fisjtstadi­on i Sotji som smärtade och jävulskt ont.

För det blev precis som den forne engelske skyttekung­en Gary Lineker har myntat: ”Först springer 22 spelare efter en boll i drygt 90 minuter. Sedan vinner Tyskland.”

– Den tyngsta förlusten i hela min karriär, konstatera­de Janne sedan inhopparen Jimmy Durmaz olyckligt dragit på sig frispark som Kroos skruvade in.

FÖR EFTER KÄFTSMÄLLE­N, det sena 1–2-målet och det tyska hånet skulle det bli än värre när Durmaz sedan blev personligt påhoppad och anklagad av mörka krafter och idioter på sociala medier.

Något som fick det svenska landslaget, tillbaka i Gelendzhik, att inleda söndagsträ­ningen med en manifestat­ion mot rasism.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejäve­l och självmordb­ombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabe­lt, sa Durmaz i sitt brandtal.

En av tidernas tyngsta förluster i svensk landslagsf­otboll, hån och rasism – det är det som Sverige nu ska resa sig från inför Mexiko-matchen för aldrig tidigare har Janne Anderssons mantra, att då var då och nu är nu, varit viktigare. För sportsligt kunde det ha varit värre. Seger mot Mexiko på Centralsta­dion i Jekaterinb­urg på onsdag och laget är vidare till åttondelsf­inal. Trots allt.

”En av tidernas tyngsta förluster i svensk landslagsf­otboll, hån och rasism – det är det som Sverige nu ska resa sig från inför Mexikomatc­hen.”

 ??  ??
 ?? Bild: JOEL MARKLUND/HANNAH MCKAY, BILDBYRÅN ?? RASISM OCH HÅN. Jimmy Durmaz anklagades för den blytunga förlusten och landslaget samlades bakom ett enat ”Fuck rasism!” innan söndagsträ­ningen. Då hade Janne Andersson lugnat ner känslorna efter det tyska hånet kvällen före.
Bild: JOEL MARKLUND/HANNAH MCKAY, BILDBYRÅN RASISM OCH HÅN. Jimmy Durmaz anklagades för den blytunga förlusten och landslaget samlades bakom ett enat ”Fuck rasism!” innan söndagsträ­ningen. Då hade Janne Andersson lugnat ner känslorna efter det tyska hånet kvällen före.
 ??  ??
 ??  ?? Hallandspo­sten i Ryssland Jan-owe Wikström
Hallandspo­sten i Ryssland Jan-owe Wikström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden