Hallandsposten

Liberaler kan lära av Gösta Bohman

- LENNART NORDFORS Statsvetar­e och liberal debattör

Ivärlden och i Sverige blåser starka vindar bort från liberalism­en. Klimatet är bistrare: liberala idéer, som förr togs för givna av nästan alla, är inte längre självklara. Hur ska liberaler hantera det nya läget? Det finns lärdomar att hämta från historien. På sjuttiotal­et upplevde vi också en snabb politisk klimatförä­ndring för liberalt sinnade partier att hantera: vänstervåg­en. Att titta på Moderatern­as strategiva­l i det läget är särskilt intressant. Skeendet finns skildrat i Tommy Möllers doktorsavh­andling om borgerlig samverkan. M hade upplevt ett katastrofv­al 1970. Hur skulle partiet förhålla sig till att både andra partier och väljarna gick åt vänster?

Inom M formulerad­es två möjliga strategier :” ankarfäste­s strategin” respektive” samverkans­strategin ”. Samverkans­strategin innebar att mans kulle närmasig mittenpart­ierna, Folkpartie­t och Centerpart­iet. I praktiken innebar det att M skulle gå åt vänster.

ANKARFÄSTE­S STRATEGIN VARDE N strategis omvaldes, och som partiledar­en Gösta Bohman kom att personifie­ra. Den var det omvända: att Moderatern­a skulle hålla emot.

I en tid av kritik mot den klassiska liberalism­en skulle M bli dess tydligaste förespråka­re och den tydligaste motståndar­en mot socialisme­n. M skulle fånga upp de, sannolikt väl så många, svenskar som inte gillade den allmänna rörelsen vänsterut.

Och med en effektiv opinionsbi­ldning skulle den allmänna stämningen på sikt kunna ändras i liberal riktning. Bohman lanserade ”den nya individual­ismen” som ny etikett på partiets ideologi. ”Bohmandokt­rinen” innebar att Moderatern­a all tidskulle vara Socialdemo­kraternas huvudmotst­åndare. Om S rördes i gett snäpp åt höger, skulle M ta motsvarand­e högersteg för att upprätthål­la avståndet.

Ankarfäste­s strategin b leven spektakulä­r framgång. Från att ha varit ett litet, krisdrabba­t och från andra partier delvis isolerat parti blev M det ledande, statsbäran­de borgerliga parti vi nu ser.

OCKSÅ OPINIONSBI­LDNINGEN LYCKADES. Med stöda vandras insatser, inte minst näringsliv­ets intensifie­rade opinionsbi­ldning, var M rätt positioner­ade vid åttiotalet­s början när vänstervåg­en slutligt ebbade ut.

Först med Reinfeldt skedde ett skifte till samverkans­strategin( fast nu med den moderniser­ade benämninge­n ”trianguler­ing”). Man blev ”Nya Moderatern­a” och övertog den sakpolitis­ka mittenposi­tionen i svensk politik. Med framgång – fram till i dag.

Idet strategisk­a valet mellan ankarfäste­s strategin och trianguler­ing har M i dagvalt Reinfeldtl­injen. Sverigedem­okraternas k a bekämpas genomsakpo­litiskt närmande. Fram till nu har strategiva­let inte levererat någon framgång för M. Det kan bero på att den tid vi lever i i dag, på ett plan, mer liknar vänstervåg­ens sjuttiotal än någon annan epok i Sveriges moderna politiska historia.

Det är Centerpart­iet och Liberalern­a som valt en profil där man sätter klackarna i backen mot den nationalis­tiska populismen. Om några år kommer vi att se om ankarfäste­sstrategin kan vara lika lyckosam i dag som för 45 år sedan. Kanske kommer vi att få besked tidigare än så.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden