Hallandsposten

Vårdköer en s

SVERIGE: VÅRDKÖER ÄR INGET NYTT FENOMEN

-

Vårdköerna är en brännande politisk fråga och under nuvarande mandatperi­od har vårdköerna vuxit, visar TT:S granskning. Köerna har plågat den svenska sjukvården i decennier.

Den svenska sjukvården brukar framhållas som en av världens bästa, framför allt akutvården. Men det finns ett område där svensk sjukvård utmärker sig negativt, även i en internatio­nell jämförelse, och det är tillgängli­gheten. Svårighete­r att få tid hos en läkare eller att få en åtgärd utförd, ibland med livet som insats.

Detta har gjort de svenska vårdköerna till en het fråga i den politiska debatten. Och dålig tillgängli­ghet har plågat den svenska vården i decennier, oavsett vilken regering som suttit vid makten.

– Redan på 1990-talet hade vi stora köer, säger Anders Henriksson, vice ordförande för branschorg­anisatione­n Sveriges kommuner och landsting (SKL).

EXAKT HUR UTVECKLING­EN sett ut sedan den utvidgade vårdgarant­in infördes 2005 är svårt att veta, eftersom landstinge­ns inrapporte­ring av data samt vissa definition­er har förändrats. Men sedan 2014 är de jämförbara, det vill säga under den nuvarande mandatperi­oden. Och under denna period har vårdköerna vuxit.

Exempelvis var andelen patienter som fick vänta 90 dagar eller längre på ett besök inom specialist­vården 10 procent i april 2014. Motsvarand­e siffra i april 2018 var 17 procent. På motsvarand­e vis har kötiden för en operation inom specialist­vården ökat från 11 till 27 procent.

DEN GARANTI SOM landstinge­n – enligt lag – är skyldiga att följa brukar förkortas 0–7–90–90. Det ska således dröja noll dagar till att du får kontakt med sjukvården, max sju dagar före det första läkarbesök­et på en hälso- eller vårdcentra­l, max 90 dagar före första besöket hos en specialist och det ska som mest dröja 90 dagar från beslut till dess

 ??  ?? LÅNG KÖ TILL BEHANDLING. De senaste fyra åren har vårdköerna vuxit i Sverige.
LÅNG KÖ TILL BEHANDLING. De senaste fyra åren har vårdköerna vuxit i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden