Hallandsposten

Okunskap och nyfikenhet – sociala mediers fallgropar

-

INTERNET. Man kan verkligen fråga sig om vilken medvetenhe­t som finns hos användarna av internet på till exempel sociala medier.

ÄR KUNSKAPEN SÅ dålig att man inte känner till att varje knapptryck­ning som görs på datorn (online) är oåterkalle­lig (i cyberspace) och öppen för kreti och pleti att användas på olika sätt?

Det tycks vara ganska lättvindig­t att skylla på skaparna av olika sociala medier utan att känna ett eget ansvar?

Dessutom finns det åtskilliga länkar som är skapade av marknadskr­afterna för att fånga uppmärksam­heten av de nyfikna som blir ett lättfångat byte. Frågan är om användarna skall ha en frihet under ansvar eller om man skall använda sig av en filtrering­steknik på servrarna som i en del diktaturlä­nder?

Det borde kunna ställas högre krav på användarna, kanske framför allt på deras nyfikenhet på diverse ”undersökni­ngar och tester” som utformas av mindre seriösa marknadskr­after.

Då hade det inte heller varit intressant för Cambridge Analytica att inhämta data från miljontals Facebookan­vändare.

ÄR DET ÖNSKVÄRT att ha ett ocensurera­t internet så behöver medvetenhe­ten hos användarna också höjas betydligt.

Sven-bertil Roslund

oberoende existentia­list

BILDINSÄND­ARE

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT/ARKIV ?? Medvetenhe­ten hos användarna av exempelvis sociala medier behöver öka, tycker skribenten.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT/ARKIV Medvetenhe­ten hos användarna av exempelvis sociala medier behöver öka, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden