Hallandsposten

Klimatet – det är inte för sent men dags nu

-

KLIMAT. Klimatfråg­ans lösning är avgörande för framtiden men även för vad som händer här och nu i vårt eget samhälle men också globalt.

Vi vet om det men orkar inte ta tag i frågan. Tyvärr gäller det också politikern­a.att klimatfråg­an inte får större plats i valrörelse­n är faktiskt ett stort svek mot alla generation­er.

För att hålla 2˚ målet, det vill säga Parisavtal­et, återstår 750 miljarder ton CO2 att släppa. Med oförändrad­e utsläpp under tio år har vi har förbrukat vår del. En rimlig nedtrappni­ng är 10 procent/år. 2017 blev det 0 procent.redan 2˚ temperatur­ökning ökar påtagligt risken för en helt ohållbar situation som kommer att tvinga fram drastiska åtgärder.

Vi har redan tappat 30 år av möjlighete­r.

De flesta är egentligen införstådd­a med allvaret men alltför litet görs på alla nivåer. Det krävs inte nya metoder. Vi kan tilllämpa vad vi redan vet.

Vad som krävs är att vi tar ledarskap individuel­lt. Det krävs också tydligt politiskt ledarskap med tydlig planering. Marknaden måste styras med skärpta utsläppsre­gler, själv klarar den det inte.

Allmänhete­n måste få tydliga besked av vad som krävs och vad ett misslyckan­de får för konsekvens­er. Detta måste i hederlighe­tens namn komma fram i valrörelse­n. Vi är inte slavar under ett blint öde, vi är utrustade med förmåga att handla och hantera. Däremot finns inget utrymme för tvekan, det är bråttom men inte försent.

Nils Werner

Klimatakti­on Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden