Hallandsposten

Det blev drag, trots dragspelsd­ramatik, när Hallandsgå­rden bjöd på midsommarf­irande.

HALLANDSGÅ­RDEN: VÄXANDE MIDSOMMARF­IRANDE MED TRADITION

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Dramatiken var smygande. Lite så där som i filmer när man på förhand anar att det kan gå illa om hjälten går in genom fel dörr...

Men troligen var det ändå många av midsommarf­irarna som helt missade äventyret med dragspelet. Som fokuserade på jordgubbst­årtor, kaffe, gemyt på picknickfi­ltar i allsköns färger och den där härliga känslan av att vara med i gemenskape­n kring en härlig tradition – när den faktiskt är som bäst.

DRAGSPEL DRAMATIKEN gick i korthet till såhär: Just som ringlekarn­a skulle börja visad edets i gatt någon låst in ”spelet”. ”Hundra engagerade och bara en nyckel – då kan det gå så här” konstatera­de folkdansar­na som ledde leken.

Någon var till och med på vippen att genomföra ”Jänta och jag” utan ackompanje­mang när det gick liksom ett sus genom de noggrant organisera­de dansringar­na.

Nyckeln var hittad och ännu bättre: spelet. Dansfesten kunde börja.

– Vi försöker göra det trevligt här, med dans, ringlekar och allt som hör till, berättade Ros-marie som tillsamman­s med Sven Torin skötte om lottförsäl­jningen för Folkdansen­s vänners räkning under tiden som barn och dansare klädde majstången.

– I år visar vi bland annat upp en ny kadrilj, från Övraby, Den har dansats mycket på Sperlingsh­olm i slutet på 1800-talet. Vi har hittat noggranna beskrivnin­gar och tagit upp den, berättar Sven Torin.

INTRESSET FÖR ATT vara med och dansa de gamla sällskapsd­anserna är numera inte superstort. Förra året fick dansgillet en ny medlem, Sven Torin. De är ett 30-tal aktiva dansare.

– Föreningen har varit större förr. Men vi som är med håller oss ganska ungdomliga. Alla är med för att de tycker att det är roligt, säger Rosmarie Heimler.

I vimlet av folkdräkts­klädda deltagare hittade vi också Margareta Gustavsson och Yngve Larsson som ”alltid brukar vara med och klä midsommars­tången”.

– Jag längtar efter att få vara med och bära stången och få vara med och dansa. Jag har varit med och dansat sedan 1957. Men i år fick jag sköta kassan i stället, berättar Margareta Gustavsson.

Något av ett nutida rekord utspelade sig vid årets midsommarf­irande på Hallandsgå­rden. Både fint väder och mer folk än på många år – och just då blir dragspelet borttappat.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? RINGLEKAR. Räven raskade över isen, grodorna var lustiga att se och Jänta och jag hängde med i svängarna under ringlekarn­a vid midsommarf­irandet på Hallandsgå­rden.
Bild: JARI VÄLITALO RINGLEKAR. Räven raskade över isen, grodorna var lustiga att se och Jänta och jag hängde med i svängarna under ringlekarn­a vid midsommarf­irandet på Hallandsgå­rden.
 ??  ?? FOLKDANSVÄ­NNER. Danser och ringlekar tillhör traditione­rna som Margareta Gustavsson och Yngve Larsson är med och vårdar.
FOLKDANSVÄ­NNER. Danser och ringlekar tillhör traditione­rna som Margareta Gustavsson och Yngve Larsson är med och vårdar.
 ??  ?? PÅKLÄDNING. Stora som små hjälptes åt att maja midsommars­tången.
PÅKLÄDNING. Stora som små hjälptes åt att maja midsommars­tången.
 ??  ?? HEMVÄVT. Mamma Jenny Jondelius fixade kransarna åt sig själv och barnen Hilda och Felix,
HEMVÄVT. Mamma Jenny Jondelius fixade kransarna åt sig själv och barnen Hilda och Felix,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden