Hallandsposten

Fotbollsli­vet är dejligt igen för HBK:S dansk

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Jag måste säga att i Allsvenska­n så var det mer tryck än glädje.”

Han fick kliva åt sidan när trebacksli­njen skrotades. Nu verkar Marcus Mathisen till slut ha hamnat rätt i Halmstads BK – som defensiv mittfältar­e. – Jag har hittat ett lugn som jag inte riktigt har haft förr, säger den 22-årige dansken.

Det är ännu mer fotboll än vanligt just nu för Marcus Mathisen.

Förutom matcherna och träningarn­a med HBK följer han Vm-slutspelet i Ryssland intensivt.

– Jag tror att jag har sett 90 procent av alla matcher. Jag älskar att kolla fotboll så jag tycker att det är jätterolig­t, förklarar han.

Danmark är förstås favoritlag­et. Han känner också flera av de rödvita Vm-stjärnorna personlige­n från sin tid i FC Köpenhamn och i de danska U-landslagen.

– Ja, där är flera köpenhamna­re: William Kvist, som blev skadad i första matchen, Thomas Delaney, som spelar mittfältar­e och Nicolai Jörgensen, anfallaren. Där är ett par stycken på bänken också som jag har spelat med.

Men inne på sin tredje säsong i Sverige avslöjar Marcus Mathisen även blågula sympatier:

– Jag känner till Sverige så pass bra nu och min tjej är svensk och hennes familj hejar på Sverige så det är roligt att följa båda.

DANMARKS NÄSTA VM-MATCH är mot Frankrike på tisdag. Minst en poäng krävs för att säkra avancemang av egen kraft.

Ett dygn tidigare är HBK i elden borta mot Brage i Superettan. Då vill Marcus Mathisen helst ha tre poäng och förlänga Bollklubbe­ns förlustfri­a svit till elva matcher.

Själv har han efter en stundtals bökig vårsäsong, där han framför allt figurerade i försvaret, startat som defensiv mittfältar­e i de två senaste matcherna – och stortrivs.

– Jag har hittat ett lugn som jag inte riktigt har haft förr på mittfältet. Jag har känt mig ganska trygg och lugn som mittback, men speciellt under den allsvenska säsongen blev jag lite stressad. Men det känns som att jag har hittat mitt spel nu och trivs jättebra, säger han. Hur har du hittat lugnet?

– Jag tror, att när man inte spelar på ett tag så blir det lite att när man väl spelar så är det bara skönt att spela. Man tänker inte så mycket på allt annat utan det är bara glädje. Jag måste säga att i Allsvenska­n så var det mer tryck än glädje, men nu har jag hittat tillbaka och det har gett mig lugn.

MARCUS MATHISEN KAMPERAR ihop med Pontus Silfwer och framför dem finns Jonathan Svedberg, som också till slut verkar ha hamnat rätt och bidrar till ett bättre balanserat lag. Mathisen säger: – Ja, det blir lite att Silfwer jobbar mer fram i banan och så har vi ”Jonte” där uppe som jobbar stenhårt. Även om han är tia så är det inte en vanlig tia – det är inte Messi som vi har där uppe, som gör de offensiva grejerna och slarvar defensivt – utan han jobbar stenhårt. Det känns som att vi tre har hittat en perfekt balans.

MARCUS MATHISEN Hbk-mittfältar­e

 ?? Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? PÅ RÄTT PLATS. Danske Marcus Mathisen är nöjd med att på nytt få spela mittfältar­e i HBK, som på måndagskvä­llen möter Brage borta i Superettan.
Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON PÅ RÄTT PLATS. Danske Marcus Mathisen är nöjd med att på nytt få spela mittfältar­e i HBK, som på måndagskvä­llen möter Brage borta i Superettan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden