Hallandsposten

Byggare avbröt våld på förskola

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Anläggaren Fredrik Frömo satte stopp för våld mot en liten flicka på en förskola. Han upprörs över att personalen inte hade koll.

– Vi har brustit, säger förskolech­efen.

”Jag hörde henne gråta i flera minuter innan jag tänkte att jag måste gå och kolla vad som hänt”

FREDRIK FRÖMO

När barngråten inte slutade avbröt Fredrik Frömo på Peab sitt arbete vid förskolan för att kolla vad som hänt. Han såg då en liten flicka som blev slagen och sparkad av två pojkar. – Jag tog upp henne och gick runt hörnet och såg fem ur personalen som höll på att fika, berättar han.

Händelsen, som inträffade under tisdagsför­middagen, har berört tvåbarnspa­ppan Fredrik Frömo djupt. Han befann sig vid den aktuella förskolan i sitt yrke som anläggare på Peab när han hörde en flicka gråta. Problemet var att gråten inte tystnade, eller ens avtog.

– Jag hörde henne gråta i flera minuter innan jag tänkte att jag måste gå och kolla vad som hänt, berättar Fredrik.

SYNEN SOM MÖTTE honom var en liten tjej på 1–1,5 år som låg på marken, blodig ovanför pannan och på knäet, medan två något äldre pojkar stod över henne och slog och sparkade.

– Hon var helt panikslage­n. Jag gick fram och schasade bort pojkarna och lyfte upp henne. Trots att jag var en komplett främling så blev hon lugn, berättar Fredrik.

Han gick runt hörnet på förskolan och såg att personalen satt och drack kaffe.

– De var säkert fem stycken så det var ju inte direkt brist på personal. Någon borde ha haft koll på de här tre barnen. Jag missunnar dem inte att fika men de kanske kan ha ett roterande schema så att inte alla sitter samtidigt, säger han.

Fredrik bedömer att personalen satt 20–25 meter från flickan och tillägger att hans omedelbara reaktion var ilska.

– Det var ganska hårda ord från min sida, de blev nog lite skärrade och jag tror att de tog åt sig, säger han och tillägger:

– Det som skrämmer är att ingen verkade ha hört flickan. Jag tänker på vad som hade hänt om inte jag hade avbrutit. Fredrik sade till personalen att han ville att de skulle kontakta flickans föräldrar. Han fick även prata med förskolech­efen som just denna dag var på plats på den aktuella förskolan.

– Hon sade ju att sådant här inte får hända och att de skulle anmäla sig själva. Jag tycker också att det är viktigt att föräldrarn­a får veta, men de sade att de inte fick lämna ut numret till mig utan att de skulle ringa. HAN HOPPAS ATT händelsen leder till någon åtgärd för att något liknande inte ska hända igen.

– Kanske borde man till exempel bygga bort den här vinkeln, eller se till så att barnen inte vistas på den här sidan av förskolan om det inte finns personal med, säger han.

 ?? Bild: PRIVAT & FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? ILLA BERÖRD. Fredrik Frömo blev både arg och illa berörd av händelsen på förskolan där han avbröt en attack mot en liten flicka. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: PRIVAT & FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ILLA BERÖRD. Fredrik Frömo blev både arg och illa berörd av händelsen på förskolan där han avbröt en attack mot en liten flicka. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden