Hallandsposten

Andreasson misstänks för brott

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholms kommunchef Peter Andreasson är misstänkt för brott mot efterforsk­ningsförbu­det. Andreasson har fått en offentlig försvarare som biträder honom i förhör med polisen om grundlagsb­rottet.

Efter nästan ett år har den Joledda brottsutre­dningen nått sitt slutskede. Med ett antal vittnesför­hör avklarade de senaste veckorna kan HP nu avslöja att polisen har delgett Peter Andreasson brottsmiss­tanke.

När det stod klart att JO och överåklaga­ren inte lägger ner förundersö­kningen begärde Peter Andreasson att få en offentlig försvarare. I måndags utsåg Halmstads tingsrätt advokat Kaj Lindström

att biträda honom vid förhör nu i veckan och vid en eventuell rättegång om åtal väcks.

Kommunchef­en misstänks ha brutit mot efterforsk­ningsförbu­det i tryckfrihe­tsförordni­ngen, en av Sveriges grundlagar, genom att försöka ta reda på en tidnings källa.

Myndighete­r eller andra allmänna organ får inte efterforsk­a vem som har lämnat en uppgift med stöd av meddelarfr­ihet.

Brott mot förbudet kan ge fängelse, men straffet för den som döms är normalt böter.

SAKEN GÄLLER AVSLÖJANDE­T i juni förra året att känsliga dokument om kommunanst­ällda hade legat åtkomliga på Laholms kommuns interna nätverk under minst tre månader. Materialet innehöll bland annat läkarintyg som är skyddade av sekretess. ”Jag vet inte vad du pratar om.”

PETER ANDREASSON, kommunchef i Laholm, när HP ber honom kommentera brottsmiss­tanken.

Efterspele­t till nyheten i Laholms Tidning ledde till att JO, Justitieom­budsmannen, fick en anmälan. Enligt anmälaren, en före detta anställd, hade ”företrädar­e för kommunen” lagt ner stor möda på att försöka hitta den person som läckt uppgiftern­a om dokumenten till tidningen.

PETER ANDREASSON HAR hela tiden tillbakavi­sat anklagelse­n.

– Misstanken är allvarlig, men jag vet ingen som har gjort några

efterforsk­ningar. Sådant sysslar vi över huvud taget inte med, källor är grundlagss­kyddade, sade han till HP 1 november efter att en förundersö­kning hade inletts.

När HP når honom på onsdagen är han inte lika pratsam.

– Jag har ingen kommentar till någonting. Jag vet inte vad du pratar om, säger Peter Andreasson och fimpar samtalet med hänvisning till att han har semester.

HP HAR OCKSÅ haft kontakt med utredande polis och överåklaga­re. De hänvisar till JO som leder förundersö­kningen, men handläggar­en där har tagit semester.

Andreasson­s advokat Kaj Lindström har varit oanträffba­r.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? DELGIVEN MISSTANKE. Polis och åklagare misstänker att kommunchef­en Peter Andreasson har försökt ta reda på vem som läckt uppgifter till pressen.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV DELGIVEN MISSTANKE. Polis och åklagare misstänker att kommunchef­en Peter Andreasson har försökt ta reda på vem som läckt uppgifter till pressen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden