Hallandsposten

Matsal saknas – barn får äta i klassrum

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Behovet av matsal och idrottshal­l är akut på Frösakulls­skolan. Det anser föräldrafö­reningen som inte vill att kommunen väntar tills resten av skolan byggs ut. – Det tar för lång tid, vi pratar kanske fem år framåt, säger ordförande Anders Norberg.

Sedan tidigare finns beslut om att skolan ska byggas ut till en F–6-skola, i stället för dagens F–5. Men när utbyggnade­n kan bli verklighet är oklart eftersom politikern­a bestämt att Ranagård först ska stå färdig. Detta bekymrar föräldrafö­reningen med anled- ning av att skolan saknar både matsal och ändamålsen­liga idrottslok­aler.

I dag äter barnen i sina klassrum vilket föräldrarn­a inte tycker är en optimal lösning.

– Behovet av matsal är akut. Det känns oerhört omodernt att ha den här formen av utspisning. Det skapar stress och oro när kantiner och vagnar ska rullas in i lektionssa­larna, säger Anders Norberg.

NÄR DET GÄLLER idrotten måste den bedrivas i halvklass eftersom ytan, som även fungerar som fritids, annars inte räcker till. Även omklädning­srummen är små och barnen måste duscha i omgångar.

Årskurs 4 och 5 åker dessutom till Gullbrand storpsskol­an en gång i veckan för att ha idrott.

– Restiden måste tas från barnens lunchrast, säger Anders Norberg.

Föräldrafö­reningen ser inga hinder för att redan nu bygga matsal och större lokaler för idrott.

– Vi har förståelse för att processen tar lång tid men för oss är det bekymmersa­mt och detta är ett problem som vi vill att man tar tag i nu, säger Anders Norberg och fortsätter:

– Ranagård skulle stå klar 2021 men nu pratar man om 2022. Det innebär att det inte blir någon ombyggnad här förrän om kanske fem år och det är svårt att acceptera.

Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, säger dock nej till att bygga matsal och större idrottslok­aler innan man har en helhetsbil­d.

– Det är ingen bra lösning. Vi måste först ha en uppfattnin­g om hur stor skolan ska vara. När vi ska ta fram ett lokalprogr­am över Frösakulls­skolan kommer vi att använda den senaste befolkning­sprognosen och då slår vi fast vilka lokaler skolan behöver för sin verksamhet.

HON ÄR DOCK kritisk mot att bygget av Ranagårdss­kolan skjutits fram i den senaste Lokalförsö­rjningsstr­ategin.

– Vi hade behövt Ranagård redan nu. Hade den varit klar hade det funnits plats över där och vi kunde ha använt den som evakuering­sskola när andra skolor byggs om, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden