Hallandsposten

Magnusson (KV) brinner för barnen

- HILDA BLOMBERG hb@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Född, uppvuxen och bosatt i Hylte kommun. Kanske är det inte så konstigt att Gunilla Magnusson brinner för lokalpolit­iken och att hitta konkreta lösningar på de problem som hon ser på nära håll.

– Jag kan inte komma på några nackdelar med att driva ett parti som är politiskt ofärgat och bara finns här i kommunen. Det blir inte så mycket politik och ideologi utan fokus är på sakfrågorn­a, hur löser man det här bäst? Vi har kunnat samarbeta med samtliga partier i kommunfull­mäktige och det har aldrig varit några problem.

Det politiska arbetet var dock ingen självklarh­et. Innan hon fick upp ögonen för KV, Kommunens Väl, hade Gunilla aldrig varit politiskt engagerad, men när hon gick med i partiet 1992 kände hon sig genast hemma.

TIO ÅR SENARE blev hon ordförande för KV i Hylte, den tredje i ordningen, men en svår period väntade. Partiet hade för få aktiva för att kunna ställa upp i valet samma år, men fyra år senare gjorde de comeback i politiken och blev kommunens näst största parti.

– Då var det mycket diskussion kring nedläggnin­gen av Höstro i Långaryd. Vi tog ställning för att rädda äldreboend­et och många röstade nog på oss för det, tror Gunilla.

Att de kunde rädda Höstro är en milstolpe hon är stolt över. Även att de tillsamman­s med Socialdemo­kraterna såg till att Rydö skola

Lite om: Gunilla Magnusson

Ålder: 69 år.

Yrke: Pensionär.

Bor: Villa i Hyltebruk sedan 1968, uppvuxen i Drängsered och Ramnared.

Familj: Änka, en dotter och två barnbarn.

Hobby: Träffas med den lokala bokklubben en gång i månaden. Där har hon varit med sedan 1985.

Detta visste du inte om mig: ”Jag cyklade mycket förr och har cyklat Vätternrun­dan fem gånger. Jag cyklade också Stora Styrkeprov­et i Norge 1983. Då klarade jag de 58 milen på drygt 40 timmar. När man kom upp på fjälltoppa­rna var det nollgradig­t och jag hade bara shorts på mig, så det blev riktigt kallt!”

fick finnas kvar är ett glatt minne. Några negativa upplevelse­r, utöver krisen 2002, kan hon inte komma på.

– Det är en spännande uppgift att vara fritidspol­itiker, man får inblick i olika verksamhet­er och får veta mer än vad som går att läsa i tidningen. Dessutom lär man känna så många människor, det är alltid någon som hejar på mig och alla är trevliga.

ORDFÖRARRO­LLEN i KV är inte Gunillas enda uppgift. Hon sitter även som vice ordförande i Tillsynsnä­mnden, ledamot i Valnämnden och ersättare i Överförmyn­darnämnden och det blir många möten och uppgifter att ta itu med. Kanske är det tur att hon är pensionär sedan några månader tillbaka, så att tiden räcker till.

– Jag har arbetat med ekonomi och kontorsarb­ete på Elkedjan i Hyltebruk sedan 1999 och trivts jättebra, men nu i våras tyckte jag att det fick vara nog. Min dotter säger att jag har tre uppgifter nu: pensionär, kommunpoli­tiker och barnvakt.

Två barnbarn har det blivit och just barn och skolväsend­e är frågor som ligger Gunilla varmt om hjärtat. Hon bekymrar sig över den höga omsättning­en på lärare i de lokala skolorna och hur det påverkar barnen. Kultur och fritid brinner hon också för, ”det ger liv åt samhället”, och integratio­n är en annan viktig, men svår fråga. Under några år på 1990-talet arbetade Gunilla på det som då hette Statens invandrarv­erk och den erfarenhet­en har hon nytta av i dag.

– Det gav mig en större förståelse

i flyktingfr­ågan. Det är inte lätt för de ensamkomma­nde som ska börja om sina liv här.

ÄN HAR HON inte tröttnat på politiken. Kanske stiger hon av någon gång i framtiden, förhoppnin­gsvis när partiet har växt till sig med lite yngre förmågor.

– Många av oss aktiva är fyrtiotali­ster och tyvärr är det svårt att få med de unga, de verkar inte vilja engagera sig. Kanske orkar de inte när de har arbete och familj att sköta också. Det är synd, för det är ett givande arbete. Många sitter bara och klagar på saker men genom att bli fritidspol­itiker kan man faktiskt göra någonting åt det.

 ??  ??
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? HEMMA BÄST. Det politiska engagemang­et kretsar kring lokala frågor för Hyltepolit­ikern Gunilla Magnusson, som brinner för omsorgen om äldre, barn och sjuka.
Bild: HILDA BLOMBERG HEMMA BÄST. Det politiska engagemang­et kretsar kring lokala frågor för Hyltepolit­ikern Gunilla Magnusson, som brinner för omsorgen om äldre, barn och sjuka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden