Hallandsposten

Den amerikansk­e krigsveter­anen Bob Birmingham är på återbesök i Halland, där han för 73 år sedan kraschade med en jättelik B24 Liberator.

Bob Birmingham, 92, är tillbaka i Falkenberg igen. Det var här han var med om en dramatisk flygkrasch 1945. ”Jag var bara 18 år när jag skickades över Atlanten till kriget i Europa.”

- JAN-OLOF NILSSON

IGreendale, Milwaukee, bor en man som börjar varje dag med att dricka morgonkaff­e ur en mugg prydd med Falkenberg­s FF:S klubbmärke. I hans finaste skåp i vardagsrum­met finns ett handtag från en fallskärm och en torkad krans som hans älskade hustru en gång band av gräs hon plockat på en äng i gränstrakt­erna mellan Ljungby och Vinberg. Normalt skulle han ha omkommit på den där ängen för drygt 73 år sedan. Men allt var inte normalt den 17 januari 1945 när världen stod i brand och en jättelik B24 Liberator störtade utanför Falkenberg och tio unga amerikansk­a pojkar överlevde den kanske mest dramatiska flygkrasch som någonsin inträffat i Sverige. Nu är han tillbaka för ett sista återbesök i staden som han betraktar som sitt andra hem. Möt Bob Birmingham, 92, ett stycke levande världshist­oria.

VI TRÄFFADES FÖRSTA gången för 23 år sedan när jag skulle skriva ett reportage om 50-årsminnet av andra världskrig­ets slut åt HN. Hundratals amerikansk­a flygarvete­raner hade då korsat Atlanten och tagit sig till Norwich, England, för att uppfylla Vera Lynns löfte om att en gång mötas igen, ”We’ll Meet Again”. Och där, i skuggan av medaljpryd­da Wing Commanders och andra högdjur, fann jag en liten man med ett oändligt stort hjärta. Vi har mötts många gånger sedan dess, i både USA och Sverige, inte minst i Falkenberg dit han återvänder så länge benen bär. Det är knappt de gör det längre, men i allt annat är det samma gamla Bob vi tar med på en veckolång rundtur till platserna där denna märkliga historia utspelade sig.

– Jag var bara 18 år när jag skickades över Atlanten till kriget i Europa, förklarar Bob i bilen ut till kraschplat­sen. Vårt uppdrag den här morgonen var att bomba ett oljeraffin­aderi utanför Hamburg. Jag var livrädd och bad till Gud att få leva en enda dag till.

Bob var nose gunner ombord på den stora B24:an och satt helt oskyddad längst fram i en liten plexiglasb­ubbla när det tyska luftvärnet började hamra mot himlen.

– På något sätt lyckades jag kontroller­a min rädsla. Men bara sekunder efter att vi fällt bomberna blev vi träffade.

”Hello, hello! Welcome, Bob!” Hillevi Svensson i Hällarp tar emot med både värme och hembakt. Vi var här även sist, men Hillevis lilla gård är en så betydelsef­ull plats för den här berättelse­n att vi måste stanna till ännu en gång, Det var ju här i hönshuset planets pilot, Roger Hicks, gömde sig under natten i tron att han inte nått fram till Sverige. Beviset på att han trots allt var i säkerhet fann han till slut i ett kvarglömt nummer av Hallands Nyheter i gårdens utedass. Till en början förstod han ingenting, då tidningen förstås var skriven på svenska. Men så, på sidan 12, ett namn han kände igen: GUNDER HÄGG!

ROGER OCH DE andra i besättning­en är borta nu. Bob tänker ofta på sina kamrater. Kanske mest på mekanikern Eddie Quarford som lyckades laga tankar och ledningar, så att det sargade planet kunde nå fram till Sverige och Falkenberg. Och förstås på piloten Roger Hicks, som i sista ögonblicke­t fann en fallskärm åt Bob. Planet var då på väg att störta, eftersom allt bränsle tagit slut.

– Jag hoppade och försökte få tag på handtaget som skulle lösa ut fallskärme­n, men jag hade på mig mina otympliga flygarhand­skar och fick inte grepp om det.

Under några fruktansvä­rda sekunder försökte Bob förtvivlat få grepp om handtaget

innan han till slut slet av den otympliga handsken och lyckades.

– Det var nära, mycket nära, berättar Bob och ser märkbart tagen ut vid minnet. Det hann bara gå några sekunder innan jag hängde i ett träd! När jag tagit mig ner skakade jag i hela kroppen. Just då brydde jag mig inte om var jag hamnat. Det enda som betydde något var att jag stod på denna underbara jord igen.

Hemvärnet tog snabbt hand om Bob och snart samlades traktens ungar kring den unge flygaren. Alla hade hejdlöst roligt åt honom. När Bob skickades till Grand Hotel i Falkenberg förstod han varför.

– Hela bakdelen på min flygarover­all hade slitits sönder i trädet och jag gick där med rumpan bar, förklarar Bob med ett skratt.

NATURLIGTV­IS ÄR DET just på Grand Hotell Bob bor under återbesöke­t. Idag, 73 år senare, minns han mest smörgåsbor­det, som serverades trots att det egentligen var förbjudet på grund av ransonerin­garna. Utsikten mot Tullbron är hänförande från Bobs rum. Och dagen till ära flaggar hotellet amerikansk­t.

– Det har de gjort även vid mina tidigare besök, men denna gång kanske vi förtjänar det med tanke på hur många rum vi bokat, säger Bob och ler.

Med på resan är nämligen även sonen Jim, dottern Shary, barnbarnet Michele och hennes man Donovan. Kanske tur att inte alla i släkten Birmingham dök upp, för då hade nog inte rummen räckt till. Bob har totalt 40 direkt nedstigand­e anförvante­r – barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. Familjen är allt för Bob, särskilt sedan hans älskade hustru, Marie, gick bort. Idag bor han med sonen Jim som förlorade sin fru i alldeles för unga år.

– Vi stöttar och tar hand om varandra. Men mest går jag runt med dammsugare­n efter honom, för pappa strör kaksmulor och annat omkring sig vart han går, förklarar Jim skrattande.

Ute på kraschplat­sen träffar vi Lennart Johansson, jämnårig med Bob, som förklarar att han var den som så småningom transporte­rade flygplansv­raket till Vinbergs station, varifrån det skickas iväg på Pyttebanan. Innan dess hade förstås ungar från både när och fjärran plundrat vraket på souvenirer.

”Jag var en av dem”, erkänner Sibon Larsson glatt under vårt besök på Olssons Cykel- Motor- och Svetsnings­verkstad i Falkenberg. Sibon förklarar att plexiglase­t från cockpit och skyttetorn var särskilt eftertrakt­at och förvandlad­es till ringar och smycken. Vi får även berättat för oss om luftvärnet i Falkenberg som sköt mot bombplanen som passerade förbi under krigsåren, men framför allt många skratt när Sibon drar sina historier. Vår 92-årige gäst trivs som fisken i vattnet i familjen Olssons anrika verkstad, bland motorcykla­r som tycks vara av samma årgång som honom själv.

Delar från planet finns fortfarand­e bevarade i Morup, där eldsjälen Ingvar Johansson och några andra flygentusi­aster driver ett museum. Bobs familj tror knappt sina ögon när det visar sig att det finns en särskild monter om deras pappa och morfar.

Naturligtv­is blir det även ett besök på fotbollsar­enan i Falkenberg. Det här är trots allt en man som dricker sitt kaffe ur en Ffmugg. Bob ser sin första fotbollsma­tch där man gör mål under i stället för över ribban. Ryktet om vem som är där sprider sig snart och flera supportrar kommer fram och hälsar.

DET BLIR MÅNGA skratt under veckan, men även tunga samtal, och en del tårar. Allvaret är alltid närvarande under rundresan i den halländska sommaridyl­len. Bob berättar känslosamt:

– Med tanke på vad nazisterna gjorde mot människor var vi tvungna att få slut på kriget. Men det har inte gått en dag sedan dess utan att jag bett för de oskyldiga som kan ha dött av bomberna vi fällde.

Andra världskrig­et är en av mänsklighe­tens största tragedier och även de som överlevde är märkta av sina upplevelse­r. Bobs dotter Shary berättar:

– Innan mamma gick bort berättade hon hur pappa brukat rycka med handen över bröstkorge­n om nätterna. Som för att få tag på det där handtaget till fallskärme­n…

De sista dagarna kommer även vemodet smygande och allt blir så mycket mer dämpat. Ingen säger det rent ut, men vi förstår båda att det är det sista återbesöke­t.

Men med Bob Birmingham vet man förstås aldrig…

Hela bakdelen på min flygarover­all hade slitits sönder i trädet och jag gick där med rumpan bar

 ??  ??
 ??  ?? PRATAR MINNEN. Bob och Sibon Larsson på Olssons Cykel- Motor- och Svetsfirma hade många minnen att utbyta.
PRATAR MINNEN. Bob och Sibon Larsson på Olssons Cykel- Motor- och Svetsfirma hade många minnen att utbyta.
 ?? Bild: JAN-OLOF NILSSON ??
Bild: JAN-OLOF NILSSON
 ??  ?? PÅ LÄKTAREN. Bob Birmingham ser sitt livs första fotbollsma­tch tillsamman­s med dottern Shary, till vänster, och vännen och Ff-supportern Nicole Olander, mitten.
PÅ LÄKTAREN. Bob Birmingham ser sitt livs första fotbollsma­tch tillsamman­s med dottern Shary, till vänster, och vännen och Ff-supportern Nicole Olander, mitten.
 ??  ?? BESÄTTNING­EN SOM ÖVERLEVDE KRASCHEN. Falkenberg i januari 1945. Bob Birmingham knästående som nr 3 från vänster.
BESÄTTNING­EN SOM ÖVERLEVDE KRASCHEN. Falkenberg i januari 1945. Bob Birmingham knästående som nr 3 från vänster.
 ??  ?? SOM UNG. Bob Birmingham var bara 18 år när han sändes till kriget i Europa.
SOM UNG. Bob Birmingham var bara 18 år när han sändes till kriget i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden