Hallandsposten

Den som vill lyssna på en politiker som låter som Trump behöver bara åka till Laholm.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Tisdagens kommunfull­mäktige i Laholm inleddes med en informatio­n från Laholmsbuk­tens VA (LBVA) om den rådande vattensitu­ationen. LBVA:S förvaltnin­gschef Mattias Leijon berättade att vattensitu­ationen i år inte är lika kärv som förra året, men att den långvariga värmebölja­n under våren tvingade fram det nu gällande bevattning­sförbudet i Laholms och Halmstads kommuner.

Efter informatio­nen fick politikern­a ställa frågor, och först upp var Laholmspar­tiets Bertil Johansson.

”Vad har vi Laholmare tjänat på att koppla ihop oss med Halmstad”, undrade han, med hänvisning till att LBVA är samägt av de två kommunerna.

Mattias Leijon svarade sakligt att det handlar om kompetensf­örsörjning och att det för Laholms del sannolikt blivit dyrare utan LBVA.

SOM EN ENKEL fråga från en politiker är Bertil Johansons fråga inte konstig. Men efter att ha bevakat ett antal fullmäktig­emöten under våren träder vissa mönster fram, och de gjorde sig tydligt påminda under tisdagens sammanträd­e.

Bertil Johansson är mycket aktiv i talarstole­n under mötena, men det är inte mycket konkreta förslag eller idéer han för fram. Istället handlar det om att kritisera kommunledn­ingen för vanstyre, vad det än gäller, och komma med en mängd påståenden som för det mesta inte är underbyggd­a.

Bertil Johansson är helt enkelt Laholms egen Donald Trump. Detta bekräftade­s också på mötet av kristdemok­raten Lars Gustafsson.

”Efter de senaste inläggen från Bertil Johansson får jag tro att vi har Laholms egen Donald Trump här”, sa Lars Gustafsson i en replik under kvällens budgetdeba­tt.

De två stora debatterna under mötet handlade om en interpella­tion från Bertil Johansson om det avgångsved­erlag som den nyligen avgångne kommunchef­en fått och om ett delårsboks­lut.

”Det måste bli någon jävla ordning i den här kommunen”, sa Bertil Johansson när bokslutet debatterad­es.

Ju längre mötet led märktes att kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) blev allt mer irriterad.

”Det vore bra att vi kunde diskutera politik. Kom med egna förslag. Vad tycker du ska göras?”, sa hon i ett replikskif­te med Laholmspar­tisten.

Svaret kom direkt: ”Jag vet precis vad som ska göras, vi ska byta ut hela kommunledn­ingen.”

Ja, så svarar en tvättäkta Trump. Det går liksom inte att resonera eller diskutera politik. Detta förhållnin­gssätt speglar troligen också vissa väljares inställnin­g till demokrati, och de har inga höga tankar om politiker.

TROTS DETTA DESTRUKTIV­A politikerf­örakt måste det finnas utrymme att kritisera det politiska styret i Laholm. Att ett antal olika förvaltnin­gschefer slutat eller fått sparken är inte bra och pekar på att det när något som inte stämmer inom Laholms kommun. Detta måste åtgärdas i brett politiskt samförstån­d.

Men att agera som Trump och peka finger åt allt och alla hjälper föga. Kom istället med konstrukti­va förslag och lösningar, det hade både kommunen och invånarna tjänat på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden