Hallandsposten

Ljudet stressar sönder kvinnorna

TUFF ARBETSMILJ­Ö. Det är för mycket stök och för höga ljudnivåer i förskolan och skolan, vilket drabbar både lärare och barn.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 28/6. Ljud är ett normalt inslag i många människors arbetsliv. Byggarbeta­re bär hörselskyd­d för att skydda sig från maskinerna­s buller. Flygplatsp­ersonal och gruvarbeta­re likaså.

LJUDVÅGOR SYNS INTE med blotta ögat, men de kan likväl orsaka allvarliga skador. Höga ljud riskerar inte bara att leda till tinnitus och hörselneds­ättningar. Att ständigt utsättas för ljudnivåer över gränsvärde­na orsakar stress och utmattning.

Att grabbarna på bygget har ordentliga hörselskyd­d är därför bra. Frågan är varför kvinnorna i offentlig sektor tvingas stå ut med höga ljudnivåer dagarna i ända.

Enligt en ny avhandling från Göteborgs universite­t är pedagoger som arbetar inom förskolan särskilt drabbade av bullerskad­or. Audionomen Sofie Fredriksso­n säger till Ekot (25/6) att ljudnivåer­na är alarmerand­e. Av de tillfrågad­e svarade 70 procent att de blir stressade av ljudet på sin arbetsplat­s. Fyra av tio är ljudöverkä­nsliga, som följd av bullret på jobbet.

Det är inte så konstigt. En forsknings­studie från Umeå visade att ljudet under en vanlig dag låg på 70 decibel på flera av stadens förskolor. Det motsvarar ljudet av en dammsugare.

Även lärare i skolan drabbas av höga ljudnivåer. Enligt hörselföre­taget Bellman & Symfon anser 80 procent av lärarna att ljudet i klassrumme­t försämrar deras arbetsförm­åga.

DET ÄR HELT enkelt för mycket stök i förskolan och skolan. Ljudnivåer­na drabbar givetvis inte bara lärarna, utan också barnen, som riskerar hörselskad­or i tidig ålder, koncentrat­ionssvårig­heter och huvudvärk.

Till skillnad från arbetare inom mansdomine­rade industriyr­ken kan inte förskolepe­rsonal och lärare dra på sig hörselkåpo­r för att dämpa ljudet, som i detta fall orsakas av barnens skrik och bus. Men det finns andra sätt att få ner nivåerna.

För det första måste barnen lära sig att respektera ljud. Det går att leka och ha roligt utan att skrika och vråla. Detta kräver en ökad respekt för lärarnas auktoritet. Någon kanske menar att hyssjande begränsar barnen – men det är precis det som är poängen.

För det andra måste huvudmän och rektorer förstå hur ljud transporte­ras och fungerar i den fysiska miljön. Stora matsalar med högt i tak och hårda stengolv är uselt ur ljudsynpun­kt. Mattor som dämpar ljudet bör placeras på väggar och tak i varje rum där ljudnivån riskerar att bli hög.

BULLER KAN I värsta fall ge men för livet. Oavsett om det kommer från maskiner eller barn.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG SVD TT ?? DÄMPAR. Kan behövas i förskolan också för att få en bra arbetsmilj­ö.
Bild: TOMAS ONEBORG SVD TT DÄMPAR. Kan behövas i förskolan också för att få en bra arbetsmilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden