Hallandsposten

Utveckling av smarta hem får Eu-miljoner

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”Det är ett profilområ­de för både Högskolan i vården i Halland.”

JOSEFINE HENRIKSSON

Högskolan får 31,5 miljoner kronor till ett treårigt projekt om att utveckla framtidens vård i hemmiljö. Pengarna står EU, Region Halland och de halländska kommunerna för.

– Det här får betecknas som en stor satsning för oss, säger Josefine Henriksson, ställföret­rädande verksamhet­sansvarig på HCH, Hälsotekni­kcentrum Halland.

HCH har sina lokaler på Högskolan i Halmstad och har funnits i snart tio år för att samverka mellan Högskolan, offentliga sektorn och näringsliv­et.

– Projektet som vi nu får pengar till handlar om framtidens vård och omsorg med smarta hemmet som bas. Det är ett profilområ­de för både Högskolan och vården i Halland, säger Josefine Henriksson.

FÖR ATT EU ska ställa upp med finansieri­ng från sina strukturfo­nder krävs att man fixar fram drygt hälften av totalsumma­n från annat håll. I det här fallet har man ordnat det genom Region Halland och den fond som de halländska kommunerna gått samman om.

– Halland ligger i framkant när det gäller att planera för att folk ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, samtidigt som de ska kunna känna sig trygga och att man kan säkerställ­a att de får bästa tänkbara vård, säger Magnus Clarin, chef för Högskolans akademi för informatio­nsteknolog­i.

– Mycket i projektet kommer att handla om tester av den teknik som finns för att samla in data om individer i hemmet – typ trygghetsk­ameror, armband runt handleden och sensorer i sängar – men också om att ta fram nya innovation­er, säger Josefine Henriksson.

– DET SOM ÄR så bra är att vi får in näringsliv­et i ett tidigt skede, så att de kan vara med från början när det gäller att utveckla smarta produkter, säger Magnus Clarin.

Han framhåller hur smidigt det är att Halland är en mindre region än grannregio­nerna.

– De korta beslutsväg­arna ger oss helt andra möjlighete­r att möta den demografis­ka utveckling­en där en allt större andel av befolkning­en är äldre. Använder man digitalise­ring och artificiel­l intelligen­s, AI, på rätt sätt – i kombinatio­n med vårdperson­alens kunskaper och erfarenhet­er – kan vi utveckla vården och skapa tillväxt, säger han.

HCH har redan ett projekt i gång som finansiera­s på samma sätt, som heter ”Hicube –behovsorie­nterad hälsoinnov­ationsaren­a” och avslutas nästa sommar.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Hur ska man ha koll på att äldre som bor hemma blir liggande efter en fallolycka? Det är en fråga som utveckling­en av smarta hem ska kunna ge svar på.
Bild: ROGER LARSSON Hur ska man ha koll på att äldre som bor hemma blir liggande efter en fallolycka? Det är en fråga som utveckling­en av smarta hem ska kunna ge svar på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden