Hallandsposten

Föränderli­gt företag som växer i det tysta

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

För drygt 60 år sedan valde Einar Carlson att ställa om sin verksamhet. Bildetalje­rna fick stryka på foten till förmån för möbler till sjukhus. I dag är Trönningef­öretaget Eica känt för sin mångsidiga produktion.

Einar Carlson grundade Eica 1957. Och det skulle snart visa sig att idén att tillverka möbler och vagnar till sjukhus och vårdhem var lyckosam.

Einar Carlson skulle dock inte få njuta av framgången särskilt länge. 1964 omkom han i en tragisk flygolycka i Ängelholm.

FRUN EWY VALDE dock att driva hans livsverk vidare och drygt 20 år senare skulle sonen Mikael få möjlighet att växa in i företaget.

– Några år innan jag började stötte vår verksamhet på patrull. Sparpakete­n inom sjukvården gjorde att landstinge­n inte längre hade någon central inköpscent­ral och det påverkade oss i allra högsta grad, säger Mikael Carlsson, som tog över vd-rollen i företaget 1992.

Åtta år senare tog han dessutom över ägandet tillsamman­s med sin syster Marita Nilsson.

Under senare delen av 1980-talet valde Eica istället att producera ergonomisk­a arbetsbord.

– Det fungerade bra i några år men sedan blev konkurrens­en från de stora aktörerna för hård. Det var då som vi insåg att vi skulle behöva ha fler ben att stå på för att kunna överleva på lång sikt, säger han.

I dag riktar sig Eica till många olika företag och branscher.

– Man skulle kunna säga att vi åtar oss de flesta jobb som har med svets, rör och plåt att göra. Vi är dessutom gärna delaktiga i hela processen från konstrukti­on till färdig produkt.

Bland kunderna märks bland an- nat Getinge, Eleiko, Kvibille och Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Företaget har 31 anställda och omsätter årligen cirka 40 miljoner kronor.

TROTS ATT EICA har existerat i över 60 är för det en relativt anonym tillvaro i regionen.

– Inom sjukvården känner nog de flesta till vårt namn men i övrigt är vi nog ganska okända. Det har heller aldrig varit vårt mål att nå ut till den breda massan eftersom vi uteslutand­e vänder oss till andra företag, säger Mikael Carlsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KVALITETEN I FÖRSTA RUMMET. Joel Elström kontroller­ar ett hyllplan som ska levereras till Getinge.
Bild: JARI VÄLITALO KVALITETEN I FÖRSTA RUMMET. Joel Elström kontroller­ar ett hyllplan som ska levereras till Getinge.
 ??  ?? VD. Mikael Carlsson anpassar verksamhet­en efter efterfråga­n.
VD. Mikael Carlsson anpassar verksamhet­en efter efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden