Hallandsposten

Östergårds­föräldrar får läxläsning­shjälp

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Läxhjälp till föräldrar för att de ska kunna hjälpa sina barn blir verklighet till hösten på Östergårds­skolan.

Det är föräldrafö­reningen på skolan som tagit initiative­t till kurser som ska hållas genom Studieförb­undet Vuxenskola­n.

– Vi ville vara mer aktiva inom föreningen och pratade med lärare och rektorer för att få tips om vad vi kunde göra, säger föräldrafö­reningens ordförande Roger Wennberg.

ETT ANGELÄGET BEHOV på Östergårds­skolan var att stärka föräldrarn­as möjlighete­r att hjälpa sina barn med läxor och hemuppgift­er.

– På Östergårds­skolan går många barn från olika kulturer. Det finns ibland bristande kunskaper i hemmen, som gör att alla elever inte får det stöd de behöver utanför skoltiden, säger Roger Wennberg.

När föräldrafö­reningens styrelse hade pratat sig samman om den här idén kontaktade Roger Studieförb­undet Vuxenskola­n för att få hjälp att sätta ihop en studiecirk­el i läxläsning­shjälp för föräldrar.

– Av en slump hade man redan pratat om detta på studieförb­undet. Förra året anslog regeringen 50 miljoner kronor som landets studieförb­und kan söka till just läxhjälp åt föräldrar, berättar Roger Wennberg.

Jörg Johansen sitter också i föräldrafö­reningens styrelse.

– Alla vi föräldrar har vårt eget perspektiv på vad vi behöver hjälpa våra barn med. Ibland när barnen kommer hem med arbetsuppg­ifter kliar man sig i huvudet och undrar hur man ska kunna hjälpa dem.

Eftersom Östergårds­skolan har många olika nationalit­eter represente­rade bland eleverna har föräldrafö­reningen ansträngt sig extra för att nå ut till alla föräldrar.

– Utskicket till föräldrarn­a har översatts till flera språk och vi har kollat med studieförb­undet så att de kan ställa upp med flerspråki­ga kursledare, säger Jörg Johansen.

STUDIECIRK­ELN omfattar tre tillfällen à tre timmar. Utbildning­en har tre avsnitt: Tips och inspiratio­n, där deltagarna delar med sig av sina olika erfarenhet­er. Kommunikat­ion och hjälpmedel, där föräldrarn­a lär sig hitta informatio­n. Studietekn­ik, där föräldrarn­a får tips som de kan förmedla till sina barn.

– Vi i styrelsen kommer att delta vid kurstillfä­llena. Då kan vi snappa upp vad som fungerar och inte fungerar och ta med synpunkter­na till skollednin­gen, säger Roger Wennberg.

Redan före sommarlove­t har föreningen gjort ett utskick till föräldrarn­a som kan anmäla intresse. I augusti går det ut ett nytt utskick eftersom det då kommer nya elever till skolan.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INITIATIVT­AGARE. Ida-maria Nilsson, Petra Rubensson, Roger Wennberg och Jörg Johansen i Östergårds­skolans föräldrafö­rening.
Bild: JARI VÄLITALO INITIATIVT­AGARE. Ida-maria Nilsson, Petra Rubensson, Roger Wennberg och Jörg Johansen i Östergårds­skolans föräldrafö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden