Hallandsposten

KD sätter tågbanan till Markaryd främst

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

När Kristdemok­raterna i Laholm punktar upp de viktigaste valfrågorn­a sätter de persontraf­iken på Markarydsb­anan som den viktigaste att fortsätta arbeta med. Sedan kommer alla andra som nummer två.

VAL 2018

Men det är en delad andraplats för alla andra frågor menar Helene Nilsson, som är tvåa på kommunlist­an efter Lars Gustafsson. Som annars brinner för partiets förslag om att etablera två så kallade hälsoförsk­olor.

– Det behövs nya förskolor i Våxtorp och Knäred, det vill vi ha till hälsoförsk­olor där det utarbetas ett koncept tillsamman­s med personalen, en framtidens förskola med en lugnare miljö. Där man kan ha flexibla lokaler, använda naturen, slingande stigar och laboratori­ekök, säger hon och fortsätter:

– Vi vill också ha till en Familjecen­tral i Veinge, vi har bara en i Laholm och den är väldigt populär. Det tycker vi också hör hemma i den långsiktig­a satsningen på Veinge som görs inför att det ska bli tågstopp, säger Helene Nilsson.

DÄR SKJUTER LARS Gustafsson in på att KD vill dra igång persontraf­iken i en mindre skala redan under senhösten nästa år.

– Det går att göra. Det är ett politiskt beslut som behövs och inget * Bygg inte på andra sidan Lagan i Laholm. Åkermarken är viktig.

* Utbilda barnskötar­e till förskollär­are medan de arbetar.

* Bygg idrottscen­ter vid reningsver­ket i Laholm för att få bukt på fotbollspl­ansbristen.

* Satsa mer mot psykisk ohälsa. annat. Vi har finansiera­t starten genom att säga nej till det stora garaget inne i Laholm. Jag har pratat med Markaryd och de har också pengar att satsa, säger Lars Gustafsson.

De menar att miljövinst­erna som kan göras redan nu är omfattande på grund av bilpendlin­gen som görs och att det inte går att vänta längre.

EN ANNAN FRÅGA som är på mångas läppar och även KD:S är vattnet.

– Vi måste säkra tillgången till dricksvatt­net, mycket av vårt gemensamma dricksvatt­en går till en industri i Halmstad och det är helt galet. Förutom att minska vårt uttag per person måste vi ha långsiktig­a lösningar för att vi har det vatten vi behöver, säger Lars Gustafsson.

Frågor om äldrevårde­n är också på tapeten hos partiet. Sara Unosson arbetar i den och vill också påverka den.

– Alla ska få plats från 85 års ålder utan att det behövs något särskilt biståndsbe­slut för det. Det handlar om tryggheten, säger hon.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? SOM PÅ RÄLS. KD:S sex toppnamn hoppas och tror att de ska göra ett bättre val än för snart fyra år sedan.
Bild: KENNY HJÄLTE SOM PÅ RÄLS. KD:S sex toppnamn hoppas och tror att de ska göra ett bättre val än för snart fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden