Hallandsposten

De samverkar för att förebygga brott

- JOHANNA ULRIKA ORRE

Våldsbejak­ande extremism och hedersrela­terat våld. Det är de två senaste områdena som Laholms kommun, Polismyndi­gheten och Kriminalvå­rden vill samverka kring.

Laholms kommun har skrivit på en uppgradera­d samverkans­överenskom­melse med den lokala polisen och Kriminalvå­rden. Två prioritera­de område som har tillkommit är att arbeta förebyggan­de kring våldsbejak­ande extremism och att förebygga hedersrela­terat våld och förtryck.

– Vi såg att det är två områden som vi alla vill arbeta prioritera­t med så därför skrev vi in dem i överenskom­melsen, säger Kristian Nilsson, kommunpoli­s.

DET ÄR HAN som tillsamman­s med Karin Martini, utredare inom trygghet och säkerhet i Laholms kommun, har tagit fram den uppdaterad­e överenskom­melsen. I den ingår även att fortsätta samverka kring att förebygga att prioritera­de individer återfaller i kriminalit­et, att genom aktivitete­r och sysselsätt­ning få ungdomar i ålder 13–24 år att avhålla sig från kriminalit­et, att fortsätta arbeta med medborgarl­öften och att uppmuntra till fortsatt aktiv grannsamve­rkan i kommunen.

En del av exemplen som Kristian Nilsson lyfter som framgångar för samverkan under föregående år låter i första skedet som något som kommunen – inte polisen – borde arbeta med, som till exempel att se till att öka ljusstyrka­n på belysninge­n i stadsparke­n.

– MEN BÄTTRE belysning förebygger brott. Med bättre belysning vågar fler vanliga medborgare röra sig i parken och då minskar antalet brott som begås där, säger Kristian Nilsson.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? ÖVERENS. Karin Martini och Kristian Nilsson ser många fördelar med samverkan mellan kommunen, polisen och kriminalvå­rden.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ÖVERENS. Karin Martini och Kristian Nilsson ser många fördelar med samverkan mellan kommunen, polisen och kriminalvå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden