Hallandsposten

Åtal om mord blir försenat

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

61-åringens advokat Göran Ruthberg tror att åtal väcks tidigast i augusti eller september. Hans klient menar att dödsskjutn­ingen i Torup var en olyckshänd­else.

Den 61-årige mannen, bosatt i Torupstrak­ten, sitter häktad misstänkt för mordet på en 35-årig man på en gård utanför Torup den 28 maj i år. 61-åringen misstänks på sannolika skäl ha skjutit den yngre mannen i bröstet med ett gevär.

– Min klient menar i första hand att det var en olyckshänd­else och i andra hand att han agerade i nödvärn. Vi får se var detta landar, säger 61-åringens advokat Göran Ruthberg.

RUTHBERG BEGÄRDE i början av juni att häktningen skulle omprövas eftersom han ville föra fram ansvarsfri­hetsgrunde­rna i brottsbalk­en, som tar upp nödvärn.

På onsdagen begärde åklagaren att åtalstiden skulle förlängas till den 11 juli, men Göran Ruthberg tror inte att förundersö­kningen hinner bli klar tills dess.

– Ett mål av den här omfattning­en har en handläggni­ngstid på flera månader. Det är mängder av tekniska undersökni­ngar och förhör som ska hållas. Det kan även bli en rekonstruk­tion av händelsefö­rloppet. Jag skulle tro att åtalet kommer i september eller i bästa fall augusti.

MANNEN SITTER häktad i Helsingbor­g med restriktio­ner. Åklagaren har bedömt att en omhäktning­sförhandli­ng skulle vara utan betydelse, med hänsyn till utrednings­läget.

– Han sitter häktad för att han inte ska ha möjlighet att påverka utredninge­n, förklarar Göran Ruthberg.

61-åringen är även misstänkt för mordförsök eftersom han ska ha siktat sitt vapen mot huvudet på en annan person, men missat.

Hallandspo­sten har sökt åklagaren Sofia Corin, men inte kunnat nå henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden