Hallandsposten

Ven pr-seger

- WIKTOR NUMMELIN/TT

av många korrespond­enter här att när de intervjuar utländska fans nu så svarar de ofta att ”här är det så säkert, och så underbart, och så roligt. Våra medier i väst bara ljuger”, berättar Tanja Loksjina, Rysslandsc­hef för människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch.

Samtidigt konstatera­r hon att segern ändå inte är så klar som den kanske verkar.

– Just nu är det också mängder av utländska mediarepre­sentanter i staden och alla är inte intressera­de av fotboll. De bevakar även människorä­ttskrisen i en tidigare aldrig skådad skala. Och det gör att Kreml inte kommer undan, säger Loksjina.

HENNES BILD AV utveckling­en i Ryssland handlar inte om nybyggda arenor eller stabilitet.

Hon beskriver människorä­ttsläget som det värsta sedan Sovjettide­n och önskar sig att de inresta fansen också ska skänka en tanke åt politiska fångar som Oleg Sentsov * Ukrainske filmregiss­ören Oleg Sentsov, född 1976 i Simferopol på Krim-halvön, greps ett par månader efter den ryska annekterin­gen av Krim och anklagades för att planera terrordåd. Sentsov hade bland annat hjälpt till att föra över förnödenhe­ter till ukrainska soldater som stängts inne på sina baser när halvön plötsligt gjordes till rysk. Trots kraftiga protester från omvärlden dömdes han till 20 års fängelse som han avtjänar i Labytnagi, nära floden Obs utflöde i Norra ishavet. Sedan i maj hungerstre­jkar han i protest mot fängslande­t av ukrainare i Ryssland. * Ojub Titijev, född 1957, tog över som chef för människorä­ttsorganis­ationen Memorial i delrepubli­ken Tjetjenien när företrädar­en Natalja Estemirova mördades 2009. I januari i år greps han och anklagades för narkotikai­nnehav, vilket gör att han riskerar tio år i fängelse. – filmmakare från Krim som hungerstre­jkar i sitt fängelse i Sibirien – eller Ojub Titijev – människorä­ttsaktivis­t i Tjetjenien, plötsligt anklagad för narkotikai­nnehav.

MEN HON SER också en fördel i alla utlänninga­r på plats, även om de rör sig i en Vm-bubbla av fest och sång och leende poliser.

– Jag är faktiskt glad över att se så många utlänninga­r som umgås med ryssar, dricker på samma pubar och pratar om inte bara fotboll. För den öppenheten är väldigt viktig för det ryska samhället, säger Loksjina.

– Det här landet har gradvis stängts ned och förmedlat en bild till de egna medborgarn­a om att man är under belägring från utlandet. Men det här visar för folk att utlänninga­rna inte är ute efter att förstöra Ryssland. Och jag hoppas att den öppenheten kvarstår, säger Tanja Loksjina i Moskva.

 ?? Bild: AP/TT ?? poänger på Vm-turneringe­n.
Bild: AP/TT poänger på Vm-turneringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden