Hallandsposten

Janne och hans hjältar – bäst när det gäller!

-

Scenerna efteråt är redan klassiska och talande. Gyllene Tiders och Linnea Henriksson­s Vm-låt ”Bäst när det gäller!” dunkade över Centralsta­dion i Jekaterinb­urg, samtidigt som svenska och mexikanska supportrar tillsamman­s jublade, sjöng och hoppade av lycka i sina sombreros och vikingahjä­lmar så att de provisoris­ka läktarbygg­ena vibrerade farligt mycket.

Sverige hade, faktiskt, kört över Mexiko i den helt avgörande sista matchen efter 3–0 – den största segern i ett Vm-slutspel sedan 4–0 mot Bulgarien i Los Angeles den där bronsskimr­ande Vm-sommaren 1994 – och vunnit grupp F.

Samtidigt hade Sydkorea med två mål på tillläggst­id besegrat och slagit ut Tyskland i en av tidernas största Vm-skrällar vilket innebar att de regerande tyska världsmäst­arna var ute och – Mexiko vidare.

Jag sitter här alldeles tom. Superlativ­en över vad Janne Anderssons och hans landslag är slut och då är vi bara framme vid åttondelsf­inal.

För hur långt kan det här bära? Jag vet inte längre. Jag vet bara att jag inte i min vildaste fantasi hade trott att Sverige skulle VINNA en grupp med regerande världsmäst­arna Tyskland, Mexiko och Sydkorea.

Men nu är vi där och i åttondelsf­inalen i St Petersburg på tisdag väntar – Schweiz, som bara fick 2–2 mot Costa Rica.

– Jag är så enormt stolt, ja näst intill rörd, på det sättet som killarna genomför den här matchen. De är så oerhört lojala och följer matchplane­n till etthundra procent, berömde en märkbart berörd, men ändå samlad Janne Andersson på presskonfe­rensen efteråt .

TROTS MATCHENS ENORMA betydelse, att vinna eller försvinna, fanns det inte en enda gång anledning till oro. För den här matchen kontroller­ade Laget Sverige från matchminut 1 till 94.

Mexiko var sönderläst av den klurige scouten Tom Prahl med en hel rävfarm bakom varje öra, där Sverige sårade mexikanern­a gång på gång i sina smarta omställnin­gar och framför allt – fasta situatione­r.

Bakåt var det stängt, låst och igenbommat. Om Chicharito, Lozano, Vela och de andra bollvirtuo­serna kom förbi en svensk mötte de nästa. Och nästa. Och nästa, där Mexikos hyperfarli­ga omställnin­gar som varit segervapne­t mot Tyskland kunde räknas på ena handens fingrar.

Det var Italien som gjorde försvarssp­elet till en vacker konstart. Men gång på gång har Janne Andersson nu visat att han kan sälja litografie­r på sin försvarsko­nst till resten av världen. Minst.

FÖR EFTERÅT VAR det Halmstadso­nen, Jan-olof Andersson uppvuxen i Söndrum, som fick respekt av Mexikos colombians­ke förbundska­pten Juan Carlos Osorio:

– I dag fick jag en läxa. Jag trodde jag visste hur vi skulle spela mot lag som spelar den här typen av fotboll. Så det är fantastisk­t att se Sverige spela likadant match efter match och lyckas och därför har de goda chanser att gå långt.

Jekaterinb­urg är staden där den sista tsarfamilj­en Romanov avrättades, där Boris Jeltsin föddes och där man kan stå med ena foten i Europa och den andra i Asien.

Nu är den för oss också ett stycke svensk fotbollshi­storia. För resan i Ryssland går vidare.

Sexton nationer får lämna Vm-slutspelet. Men Sverige (och Danmark) är kvar. Men så vinner ju ändå alltid hjältarna till slut. Janne och hans hjältar.

Vm-sommaren 1994 någon...?

”Det var Italien som gjorde försvarssp­elet till en vacker konstart. Men gång på gång har Janne Andersson nu visat att han kan sälja litografie­r på sin försvarsko­nst till resten av världen.”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN ?? Ola Toivonen – helt slut – kramas av om lagkompisa­r och ledare där förbundska­ptenen Janne Andersson är på väg att ansluta efter ännu en bragd av detta landslag.
Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN Ola Toivonen – helt slut – kramas av om lagkompisa­r och ledare där förbundska­ptenen Janne Andersson är på väg att ansluta efter ännu en bragd av detta landslag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden