Hallandsposten

Grekisk Vm-spelare klar för Halmstad BTK

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Jag har spelat i det grekiska landslaget sedan 2006. Från 2009 och fram till nu så har jag spelat alla EM och VM.” MARIA CHRISTOFOR­AKI

ny i Halmstad BTK

I våras spelade Maria Christofor­aki lag-vm i Halmstad arena. Nu får arenapubli­ken se mer av den 28-åriga grekiskan, som förstärker Halmstad BTK:S damlag i Pingisliga­n. – Det känns som en familj så det ska bli riktigt trevligt att spela för laget, säger hon.

Halmstad BTK tog Sm-brons i våras efter att ha slagits ut av Eslöv i två raka matcher i semifinale­n.

När nästa säsong startar i höst tvingas HBTK klara sig utan svenska landslagss­pelaren Tilda Johansson, 21, fram till årsskiftet.

– Jag ska backpacka i Asien, förklarar hon.

Men ersättaren fanns på nära håll. Maria Christofor­aki tränar och bor i Halmstad sedan två år tillbaka, men spelade under förra säsongen ligapingis hemma i Grekland – där hon för övrigt blev mästare med Olympiakos tillsamman­s med bland andra Tilda Johansson – och i Frankrike.

NU RATAR HON den franska ligan för att i stället spela för Halmstad BTK.

– Det ska bli fantastisk­t. Egentligen ville jag detta från nästa år, men omständigh­eterna gjorde att det blev så här redan nu. Jag är ganska trött på att resa så det här var en väldigt bra möjlighet för mig, säger hon till Hp-sporten.

Maria Christofor­aki är rankad fyra i Grekland och ingick i det blåvita landslaget som spelade i division 2 under lag-vm i Halmstad i våras. Hon förlorade fyra av sina fem singelmatc­her, men avgjorde prestigede­rbyt mot Turkiet som Grekland vann med 3–2.

– Jag har spelat i det grekiska landslaget sedan 2006 och spelade mitt första VM det året. Från 2009 och fram till nu så har jag spelat alla EM och VM, berättar hon.

HON HAR TIDIGARE gjort ett par säsonger i den svenska elitserien med Storfors, men flyttade basen till Halmstad efter Os-kvalet 2016.

– Jag ville utomlands för att fortsätta utvecklas och min grekiske tränare sammanförd­e mig med ”Tickan” (HBTK:S sportchef Ulf Carlsson). Både tjejerna och tränarna fick mig att känna mig så bekväm från första början. Det känns som en familj, så det ska bli riktigt trevligt att spela för laget också.

FREDRIK HÅKANSSON, damtränare i Halmstad BTK, är nöjd med nytillskot­tet. Han säger:

– När Tilda valde att åka iväg på hösten så var vi tvungna att ha en spelare till och det föll väl ut i och med att Maria har varit här så länge och tränat. Hon är ganska säker och har mycket rutin. Vi kommer att få ett jämnt och bra lag, och speciellt när Tilda kommer tillbaka så blir det bra konkurrens om platserna.

Erika Fronth och ungdoms-emaktuella Jennie Edvinsson fortsätter i HBTK.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? NYFÖRVÄRV. Grekiska landslagsp­rofilen och lag-vm-spelaren Maria Christofor­aki ansluter till Halmstad BTK inför nästa säsong i Pingisliga­n. Bilden togs när Christofor­aki gästade Vallbergas­kolan i Laholms kommun vintras.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV NYFÖRVÄRV. Grekiska landslagsp­rofilen och lag-vm-spelaren Maria Christofor­aki ansluter till Halmstad BTK inför nästa säsong i Pingisliga­n. Bilden togs när Christofor­aki gästade Vallbergas­kolan i Laholms kommun vintras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden