Hallandsposten

HBK skrälletta i U19-allsvenska­n

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

HBK U19 har imponerat stort i U19 Allsvenska­n Södra, och man säkrade serieseger­n med två matcher kvar att spela. Nu väntar en slutspelss­erie till hösten. – Det känns som att vi slår personligt rekord i varje match, säger tränare Johan Bergström.

Efter tunga segrar mot lag som Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF kunde HBK:S U19-lag bli klara seriesegra­re med två matcher kvar att spela.

– Det är alltid kul att vinna en serie, och vi har gjort en fantastisk vår på många sätt, säger Johan Bergström.

Under tisdagen avslutade man också våren snyggt med en tilläggsti­dsseger mot Örgryte med 3–2.

DEN SÖDRA VÅRSERIEN var en enkelserie, där alla lag mötte varandra en gång. Till hösten slår man nu ihop topp sju från den södra och den norra serien, och bildar en ”ren” allsvenska. Nu blir det bland annat möten med giganterna från Stockholm – Hammarby, AIK och Djurgården.

– Det är det viktigaste med vårt avancemang, att vi vet att vi kommer få 13 väldigt bra matcher i höst. Förhoppnin­garna är snarare att fler spelare ska kunna växa närmare A-laget, än någon speciell tabellplac­ering.

– Nej, faktiskt inte. Med tanke på att vi har åtta spelare som hade kunnat spela med oss, men som redan är i A-truppen, så trodde jag inte att vi skulle kunna fajtas med storklubba­rna. Men många spelare har tagit jättekliv under våren, och vi är en bra grupp där alla jobbar stenhårt på träning och match, säger Bergström.

Ja, faktum är att flera av spelarna som kunde ha varit aktuella för U19-laget, till exempel Gabriel Gudmundsso­n och Jonathan Svedberg, i stället redan är ordinarie i A-laget.

MEN DET HAR också gjort att andra spelare fått kliva fram i HBK:S akademilag.

– Jag tror att det har smittat den här generation­en mycket, när man ser killar som man spelat med ta steget upp till A-truppen ger det extra motivation. Då känner man att man också är där och nosar.

En spelare som utmärkt sig under våren är Alexander Johansson, född 2000, som leder skytteliga­n i serien med imponerand­e 15 mål på sina 13 matcher.

– En snabb och teknisk anfallare, som utvecklats mycket den senaste tiden. Men det finns många som gjort det bra, och det blir spännande att se vilka som sticker ut till hösten, säger Bergström.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Alexander Johansson gjorde två mål i vårens sista match mot Örgryte. Totalt har han gjort 15 mål på 13 matcher denna säsong.
Bild: JARI VÄLITALO Alexander Johansson gjorde två mål i vårens sista match mot Örgryte. Totalt har han gjort 15 mål på 13 matcher denna säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden