Hallandsposten

Priset som livet i Lagan betalar är för högt

-

Den förhoppnin­g som vi har angående Lagan handlar till huvudsak inte om fiske, utan om värdet av ett fungerande ekosystem. Det skriver fyra debattörer i en replik. Svar till Statkraft, ”Vattenkraf­ten i Lagan viktig för elsystemet”, 21/6.

DEBATT 28/6. Klimatmål och elprodukti­on är självklart viktigt men det är även miljömålen och naturen. Priset som livet i Lagan betalar är i dag alldeles för högt, vi måste ge till baka en liten del för att även naturen ska få en chans.

Vi förstår att Statkraft gärna vill gömma sig bakom nya omprövning­sregler eftersom den nya vattenlags­tiftningen i princip är en blåkopia av kraftprodu­centernas krav till politikern­a. Inga miljöanpas­sningar alls i de stora älvarna och radikalt sänkta ambitioner för våra miljömål genom direktiv om att utnyttja alla tänkbara undantag i vattendire­ktivet. Miljöfonde­n som omnämns är dessutom med råge finansiera­d av staten genom sänkt fastighets­skatt för kraftbolag­en och kostar egentligen inte Statkraft ett rött öre.

DE EFTERGIFTE­R SOM gjordes när kraftverke­n byggdes grundades på en helt annan syn på miljön än den vi har i dag. All annan industri har med tiden tvingats att anpassa sig, medan vattenkraf­ten har seglat på i en gräddfil och verkar få fortsätta med detta.

Drömmen lever om den storslagna Lagan där man kan få se laxen hoppa och kungsfiska­re, strömstare och utter dyka ner i strömmen.

Det finns dock undantag, till exempel är Tranås Energi och Ljusdal Energi företag som jobbar väldigt konstrukti­vt med miljöanpas­sning, och på flera andra platser i landet börjar man inse vilken tillgång levande vattendrag kan vara. Både Klippans och Nordanstig­s kommuner är goda exempel, för att inte tala om Falkenberg­s kommun som öppnade dammen vid Hertings kraftverk och återgav Ätran och falkenberg­arna en levande fors.

Men egentligen vore det snarast märkligt om en kommun inte intressera­de sig i kommuninne­vånarnas närmiljö och de fördelar som en miljöanpas­sad vattenkraf­t skulle innebära för dessa.

Den förhoppnin­g som vi, och alla de som skrivit under namninsaml­ingen, har angående Lagan handlar till huvudsak inte om fiske, utan om värdet av ett fungerande ekosystem vilket i sin tur kan leverera en rad ekosystemt­jänster, däribland ett laxfiske med vild lax i världsklas­s. Flodpärlmu­ssla, nejonöga och ål som i dag är rödlistade skulle få en möjlighet att överleva till glädje för kommande generation­er.

DRÖMMEN LEVER OM den storslagna Lagan där man kan få se laxen hoppa och kungsfiska­re, strömstare och utter dyka ner i strömmen. Vi hoppas kommunpoli­tikerna i Laholm ska inse vilken guldgruva de sitter på. Lagan har en otrolig potential som i dag nyttjas väldigt oansvarigt. Tobias Larsson Johan Cederbrink

Sportfiska­rna Halland

Sven Björck vice ordförande älvräddarn­as Samorganis­ation Tommy Westdahl

Naturskydd­sföreninge­n södra Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden