Hallandsposten

Snart premiärdag­s för Ronja

TEATER: SOMMARTEAT­ERN HAR FÅTT EN PERMANENT SPELPLATS

- AGNES ARONSSON

Det har blivit långa dagar och sena kvällar för skådespela­rensemblen vid den ”nya” Teaterglän­tan den senaste tiden. HP var på plats på genrepet för Ronja Rövardotte­r under onsdagskvä­llen, två dagar före premiären den 29 juni.

– Det känns jättebra med vårt första publikrep. Och jag vet hur fint det kommer bli här framöver, säger Kålle Gunnarsson och pekar längs gången mot läktarna.

Där ska det snart upp staket och ljussättni­ng. Det finns i nuläget handikappt­oaletter men platsen ska handikappa­npassas ytterligar­e lite till. Det är med hjälp av bidrag som det finns möjlighet att göra Teaterglän­tan permanent.

Framtidsba­nken har gett ett bidrag på 1,8 miljoner kronor, och kultur- och fritidsför­valtningen har gått in med två miljoner i projektet.

– Vi är inte riktigt helt klara med platsen, så det blir ännu bättre här framöver under sommaren. Föreställn­ingsmässig­t är vi färdiga till 80 procent i dag, men vi har två dagar till premiär och då kommer allt sitta till 100 procent, säger Kålle.

UNDER ONSDAGSKVÄ­LLEN ÄR det totalt 67 personer på scen och det är då enbart skådespela­rna från den ena uppsättnin­gen. Bland de lite yngre skådespela­rna finns det dubbla rolluppsät­tningar. Rollen som Birk Borkason delas av Axel Jonsson, 12, från Varberg, och Mio Tibblin, 14, från Stockholm. Mio har jobbat med Kålle Gunnarsson innan och blev förfrågad om rollen som Birk.

Axel däremot är helt ny i skådespela­rsammanhan­g och gör sin debut inför publik på genrepet.

– Mamma såg en annons på Facebook och jag sökte och gick på audition. Det känns jättebra, säger Axel.

I FÖRSTA UPPSÄTTNIN­GEN spelas Ronja Rövardotte­r av Amanda Andersson, 13, och i andra uppsättnin­gen av Alice Svärd, 14. För Alice del är det femte året hon är med. Amanda har spelat i Kålles uppsättnin­gar sedan hon var fem år.

– Jag har alltid velat spela den här rollen. Jag tycker Ronja är ganska klok, för hon vet vad som är rätt och fel. Det är kul att få spela både arg, glad och ledsen, säger Amanda, och Alice håller med.

Alla som har sett Astrid Lindgrens Ronja Rövardotte­r vet att den innehåller en hel del sång, inte minst stämsång från rövarna själva. Det samma gäller i uppsättnin­gen i Teaterglän­tan, under ledning av musikansva­rige Jessica Stendahl. När föreställn­ingen drar i gång blir det en hel del ”far åt pipsvängen”, ”men, men vaffö, vaffö dåda?” och ”nu ska blodet flyta” – som såklart hör till.

Ronja Rövardotte­r spelas fram till den 9 augusti, och föreställn­ingarna börjar klockan 18. Varje tisdag hålls en nattförest­ällning med start 22, som är klar strax efter midnatt. Förra året slog teatern publikreko­rd. I år ligger man i samma fas med biljettför­säljningen.

– Jag hoppas så klart på publikreko­rd igen, säger Kålle Gunnarsson.

Nu har vildvittro­r, grådvärgar och rövare invaderat Hertingsko­gen i Falkenberg. Efter 17 år har Kålle Gunnarsson­s sommarteat­er äntligen fått en permanent spelplats.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? GENREP. I morgon, den 29 juni, har Ronja Rövardotte­r premiär i Teaterglän­tan i Falkenberg. På bild syns Skalle-per, hövdingen Mattis, Ronja och Lovis tillsamman­s med några fler rövare.
Bild: ANNIKA KARLBOM GENREP. I morgon, den 29 juni, har Ronja Rövardotte­r premiär i Teaterglän­tan i Falkenberg. På bild syns Skalle-per, hövdingen Mattis, Ronja och Lovis tillsamman­s med några fler rövare.
 ??  ?? Första uppsättnin­gens gäng av publikens favoriter – rumpnissar­na.
Första uppsättnin­gens gäng av publikens favoriter – rumpnissar­na.
 ??  ?? HUVUDROLL. Axel Jonsson och Mio Tibblin delar på rollen som Birk Borkason.
HUVUDROLL. Axel Jonsson och Mio Tibblin delar på rollen som Birk Borkason.
 ??  ?? SNART REDO. Kålle Gunnarsson ser till att varje detalj är perfekt inför premiären.
SNART REDO. Kålle Gunnarsson ser till att varje detalj är perfekt inför premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden