Hallandsposten

Pengarna skänks till forskning

- DANIEL PAULSSON

Margaretha Nilsson hade inte några efterlevan­de släktingar när hon gick bort. Miljonerna från husförsälj­ningen kommer i stället sponsra ny forskning.

– Det var det som var Margaretas uttalade vilja, säger Ingmar Johannesso­n, som sitter i styrelsen för Dr Margaretha Nilssons Stiftelse för medicinsk forskning.

Förutom huset säljer stiftelsen av familjens konst.

– Den gör ingen nytta längre. Familjen hade stor njutning av konsten, men nu är det bättre att det blir pengar av det, säger han.

”Margareta var i Halmstad lite då och då, för att titta till fastighete­n och sköta om den.”

INGMAR JOHANNESSO­N

I samlingen ingick en statyett av den franska skulptören Henri Laurens, som förra veckan inbringade 1,3 miljoner kronor på auktion i Uppsala. Margaretha­s farfar var även bekant med Halmstadgr­uppen, och familjen hade många av deras verk.

– I lägenheten hittade jag ett tackkort från gruppen till familjen där de tackade för en trevlig middag.

Hennes eget liv upptogs till stor del av forskning, och efter arbete i Afrika och Mellanöste­rn skrev hon sedan sin doktorsavh­andling om afrikanska blodsjukdo­mar i London år 1980.

– Margareta var i Halmstad lite då och då, för att titta till fastighete­n och sköta om den. Men för övrigt bodde hon i London, säger Ingmar Johannesso­n.

Själv kände han Margaretha under många år, och beskriver henne som en lågmäld person som inte ville sticka ut och väcka uppmärksam­het.

– Det var alltid roligt att träffa henne, hon var rättfram och hade bestämda uppfattnin­gar om det mesta.

 ?? Bild: PRIVAT ?? MARGARETHA NILSSON. Margaretha Nilsson vigde sitt eget liv åt forskninge­n, och nu ger hennes testamente fler forskare möjlighet att starta nya projekt.
Bild: PRIVAT MARGARETHA NILSSON. Margaretha Nilsson vigde sitt eget liv åt forskninge­n, och nu ger hennes testamente fler forskare möjlighet att starta nya projekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden