Hallandsposten

Bönder behö

SVERIGE: TORKAN STÄLLER TILL DET PÅ MÅNGA SÄTT

-

Regeringen vänder sig nu till EU för att svenska bönder som drabbats av torkan ska få ekonomiskt stöd. – Det ser ju olika ut i landet, men det finns delar där det de har det väldigt svårt, säger landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).

Landsbygds­ministern för nu en dialog med sina kolleger i Finland och de baltiska länderna för att hitta gemensamma lösningar på den situation som drabbat lantbrukar­na i och med torkan som inleddes i maj.

– Vi har diskuterat frågan att agera gemensamt för att kunna få ta del av EU:S krisfonder, säger Sven-erik Bucht.

De eventuella krispengar­na fungerar inte som svar på alla de problem som lantbruken just nu upplever, men skulle ändå bli ett plåster på såren, säger Bucht. En annan åtgärd som regeringen tittar på handlar om att göra större förtida utbetalnin­gar än i dag för att på så sätt kunna hjälpa till med likviditet­en. * Torkan 1992 bidrog med ett intäktsbor­tfall på tre miljarder kronor för jordbrukss­ektorn. Men då var maj en blötare månad än i år – den här gången kom torkan tidigare. * Effekterna av torkan spås ännu inte slå mot konsumente­rna. Men det kan komma att ändras under vintern och våren: om dagens svåra situation håller i sig kan det bli brist på flera dagligvaro­r som svenskt kött, bröd och öl.

Men i slutändan är regeringen i många fall beroende av EU för att hitta lösningar på jordbruksf­rågor.

– Vi har en gemensam jordbruksp­olitik, så vi måste hantera det inom det regelverk som finns på Eu-nivå.

Bucht betonar också att frågan är komplex, delvis till följd av att torkan slår olika beroende på vilken sorts produktion som lantbrukar­na sysslar med. Spannmålsb­önderna, som är extra beroende av regn, är speciellt utsatta.

– Kommer regnet för sent så är det för sent, det är en väldigt speciell situation.

MÅNGA BÖNDER HAR vittnat om att de oroas för det inkomstbor­tfall som det soliga vädret innebär. Sven-erik Bucht anser att det är

 ??  ?? VETEFÄLTEN ÄR GULA. Det borde de inte vara så här tidigt på säsongen. För Lars Albinsson, lantbrukar­e i Fjelie utanför en torka som kan mäta sig med denna var 1992. ”Men detta slår nog allt”, säger han.
VETEFÄLTEN ÄR GULA. Det borde de inte vara så här tidigt på säsongen. För Lars Albinsson, lantbrukar­e i Fjelie utanför en torka som kan mäta sig med denna var 1992. ”Men detta slår nog allt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden