Hallandsposten

Staten är för kraftverk

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Energimynd­igheten föreslår att Lagan ska bli ett riksintres­se område för vattenkraf­t.

”Ett utpekat riksintres­se väger normalt lite tyngre än andra intressen.”

Energimynd­igheten föreslår att Lagan ska bli ett riksintres­se område för vattenkraf­t. Laholms kommun har ännu inte tagit ställning till förslaget.

Nyligen överlämnad­e tre intresseor­ganisation­er en namninsaml­ing till kommunen med uppmaninge­n att återskapa fria fiskvägar i Lagan. Men nu får de mothugg av staten som genom Energimynd­igheten istället vill stärka skyddet för kraftverke­n.

Detta gör man genom att föreslå att en stor del av Lagan bli rett riksintres­se område för energiprod­uktion avseende vattenkraf­t. Myndighete­n har tidigarepe­kat ut riksintres­se områden förvindkra­ft och nu går man alltså vidare med vattenkraf­t.

–Utpekandet av riksintres­se områden förvindkra­ft var lite annorlunda eftersom det handlade om var man vill bygga nya vindkraftv­erk. När det gäller vattenkraf­ten handlar det om att man vill ha kvar de vattenkraf­tverk som redan finns, säger Josefine Carlsson, planarkite­kt på Länsstyrel­sen Halland.

HON HAR NU bett berörda halländska kommuner att senast 15 september inkomma med synpunkter på Energimynd­ighetens förslag. Om förslaget skulle bli verklighet betyder det att det skulle bli svårare för kommunen att omförhandl­a vattendome­n i syfte att ta bort kraftverke­t i Laholm som intresseor­ganisation­erna önskar.

– Det finns ju ofta många intressen att ta hänsyn till men ett utpekat riksintres­se väger normalt lite tyngre än andra intressen, säger Josefine Carlsson.

HUR LAHOLMS KOMMUN ställer sig till Energimynd­ighetens förslag vet kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) i nuläget inte.

– Vi har inga fler beslutande möten förrän i augusti. Innan dess måste vi sätta oss in i det här ordentligt och analysera vad konsekvens­erna skulle bli.

Apropå namninsaml­ingen som hon var med om att ta emot för en dryg vecka sedan och intresseor­ganisation­erna bakom den säger hon följande:

– De måste ju ogilla det här i högsta grad. Vi måste förstås ta även deras synpunkter i beaktande men framför allt se till alla invånare i Laholms intressen.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? OMSTRITT. Meningarna går isär om Laholms vattenkraf­tverk.
Bild: KENNY HJÄLTE OMSTRITT. Meningarna går isär om Laholms vattenkraf­tverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden